Zo hou je gezichtsherkenning voor de gek
- Nieuws
- Zo hou je gezichtsherkenning voor de gek
Op steeds meer plekken hangen camera’s, en de software om gezichten te herkennen wordt steeds beter. Maar wetenschappers bedenken ook steeds nieuwe trucjes om het alziende oog te slim af te zijn.
Eerst zijn er natuurlijk de gewone huis-, tuin- en keukentrucjes, schrijft het Britse zakenblad The Economist deze week. Door bijvoorbeeld veel op je telefoon te kijken, heb je je gezicht naar beneden en ben je moeilijker te zien voor het oog van de camera.
De demonstranten in Hongkong schijnen soms laserstralen op de camera’s om ze te verblinden. En een Amerikaanse onderzoeker en artiest bedacht in 2010 al een manier om je gezicht op te maken met asymmetrische patronen, zodat software er geen gezicht meer in ziet.
Gezichtsherkenning rukt op
China wordt vaak genoemd als angstbeeld van wat je met gezichtsherkenning kunt doen. Duizenden camera’s houden daar de burgers in de gaten, en als je door rood loopt, kun je volautomatische een boete in de bus krijgen. Ook houden de Chinezen hele bevolkingsgroepen streng in de gaten.
De Nederlander die een enorm Chinees datalek blootlegt
Soms kan gezichtsherkenning natuurlijk ook handig zijn, bijvoorbeeld om je telefoon te ontgrendelen. En Schiphol deed recentelijk een proef om mensen met hun gezicht te laten inchecken, in plaats van met hun paspoort.
Gezichtsherkenning op Schiphol, hoe zit dat?
Ludiek is ook kleding die vol met patronen zit die er voor gezichtsherkenningssoftware uitzien als gezichten, waardoor de software door de bomen het bos niet meer ziet. Dat laatste idee is trouwens ook opgepakt door een paar Amerikanen die liever niet worden herkend aan de kentekenplaat op hun auto. Ze brengen kledingstukken vol met afbeeldingen van kentekenplaten op de markt, die het de automatische camera’s van de politie lastig moeten maken.
Onzichtbaar door infrarood licht
Chinese onderzoekers bedachten een petje met kleine led-lichtjes, die infrarood licht op het gezicht van de dragen projecteren. Onzichtbaar voor het menselijk oog, maar flink verwarrend voor gezichtsherkenningssystemen. Die hebben in sommige gevallen niet eens meer in de gaten dat het om een menselijk gezicht gaat.
Al deze trucjes werken vaak alleen onder specifieke omstandigheden. Maar ze maken wel duidelijk dat niet alleen gezichtsherkenning steeds beter wordt, maar ook de manieren om het te slim af te zijn.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap