Wetenschap & Techniek
MAX

Gaat deze Nederlandse innovatie kernenergie voorgoed veranderen? 'Maakt het veel veiliger'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat deze Nederlandse innovatie kernenergie voorgoed veranderen? 'Maakt het veel veiliger'

Ontwikkelingen op het gebied van kernenergie. Drie Nederlandse bedrijven hebben een consortium gevormd om een nieuwe ontwikkeling in gang te zetten: kleine nucleaire reactoren met vloeibaar zout. Maar hoe werkt dat precies? Wetenschapsjournalist Rob van Hattum vertelt het in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Geen explosiegevaar

Je hebt grote kerncentrales zoals die in Borsele, vertelt Van Hattum: "Dat zijn centrales waarbij er een kans bestaat op een explosie, zoals gebeurde in Japan bij de ramp in Fukushima." Nu wordt er door bedrijven gedacht aan kleinere kerncentrales met gesmolten zout. "Deze centrales kunnen niet exploderen, omdat ze niet werken onder hoge druk. Daardoor is de kans dat er iets misgaat nihil. Als er iets fout zou gaan, stopt de reactor vanzelf en vloeit het materiaal weg naar een opslagruimte", aldus Van Hattum.

De werkzame stof, bijvoorbeeld uranium, zit in het zout. Van Hattum legt uit: "Dat zout kan heel veel warmte opnemen en vloeibaar worden. Kernmateriaal zoals uranium verwarmt constant dat zout. Die warmte wordt dan via een warmtewisselaar afgevoerd naar een ander stuk zout, en daarvan wordt bijvoorbeeld stoom gemaakt."

Modulair systeem

Het Nederlandse bedrijf dat deze technologie wil gaan ontwikkelen, heeft een speciaal modulair systeem bedacht. Dat is een belangrijke innovatie, want hoewel reactoren met gesmolten zout al in de jaren ’60 zijn uitgetest, waren er destijds veel complicaties. "Gesmolten zout levert sterke chemische reacties op. Denk bijvoorbeeld aan zout uit de zee, dat al snel van alles corrodeert. Bij temperaturen van 750 graden zijn die reacties nog veel heftiger", vertelt Van Hattum.

Hergebruiken van reactoren

Het nieuwe ontwerp maakt gebruik van vervangbare modules. "Je kunt een reactor bouwen die uit eenvoudige onderdelen bestaat, terwijl de kern wel complex en vervangbaar is. Dat drukt de kosten aanzienlijk, omdat de omringende reactor veel goedkoper wordt", zegt Van Hattum. Een ander voordeel is dat deze reactoren afval van bestaande centrales kunnen hergebruiken. "Afval dat nu langdurig moet worden opgeslagen, kan worden hergebruikt als nieuwe energiebron. Zo wordt ook dat probleem kleiner."

Veiliger

Van Hattum benadrukt dat dit een veiligere oplossing is: "Ze zeggen dat ze het langdurig kernafval kunnen hergebruiken omdat daar nog veel energie in zit. Dan houd je veel minder nucleair afval over. En dat hoeft dan ‘maar’ 300 jaar bewaard te worden, in plaats van duizenden jaren zoals bij het huidige nucleaire afval. Dat is een aanzienlijke verbetering. Maar je houdt het probleem van afval dat opgeslagen moet worden."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie