Wetenschap & Techniek
EO

KNAW-president juicht 'woke' beweging op universiteiten toe

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KNAW-president juicht 'woke' beweging op universiteiten toe

Twee universitaire docenten luidden in de NRC de noodklok omdat het zogeheten 'woke' denken volgens hen de academische vrijheid in gevaar brengt. Maar is die zorg terecht? Volgens president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Ineke Sluiter zitten er juist veel positieve kanten aan. "Ik zie het ook bij mijn studenten en juich dat toe", zegt zij in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Sociaal geograaf en zelfstandig onderzoeker Josse de Voogd omschrijft 'woke' denken als een beweging die is voortgekomen uit groepen die zich gemarginaliseerd voelden en zich emancipeerden. "Alleen is dat gaandeweg overgegaan in het geluid van een bovenlaag die het begint te gebruiken om andere groepen uit te sluiten."

De Voogd legt uit hier mensen mee te bedoelen die al insider zijn, een prima positie hebben, het goed voor elkaar hebben en vaak van autochtone afkomst zijn. "Zij lopen te koop met het diversiteitsdebat, en maken zelf geen plaats."

Witte achterstandspositie

De Voogd probeert zich in de academische wereld in te vechten, maar krijgt permanent te horen dat er te veel 'van zijn soort' zijn. "Ik word op een hoop gegooid." Toen hij de misvattingen in het diversiteitsbeleid aan de orde stelde, kreeg hij het gevoel een paar sociale codes overtreden te hebben. "Dat heeft toch te maken met het beeld dat 'wij witten' allemaal geprivilegieerd zijn, terwijl ik tussen wal en schip val als persoon uit een witte achterstandspositie."

KNAW-president en hoogleraar Griekse taal- en letterkunde Ineke Sluiter vindt dat De Voogd gelijk heeft dat er aspecten zijn die minder centraal staan en ook aandacht verdienen. Toch ziet ze veel positieve kanten aan het 'woke' denken op universiteiten. "Ik wil het niet associëren met de gesettelde bovenlaag, maar met een zelfbewust nadenken van de jongere generatie. Bestuderen we de goede dingen en doen we dat op de goede manier? En komen de juiste mensen aan bod op de universiteit?"

Diversiteit versus kwaliteit

Josse de Voogd geeft aan bezorgd te zijn door sommige ervaringen. "We moeten ervoor waken dat de goede doelen niet omslaan in hun tegendeel. Ik heb net te veel anekdotes om te zeggen: er is niet veel aan de hand."

Volgens Ineke Sluiter is het in ieder geval een veelvoorkomend misverstand dat diversiteit ten koste gaat van kwaliteit. Daar is ze kort maar krachtig over. "Dat is niet zo."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie