Binnenland
BNNVARA

Studenten bezorgd om veiligheidsmaatregelen universiteiten: 'Observatiecultuur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten bezorgd om veiligheidsmaatregelen universiteiten: 'Observatiecultuur'

Door toenemende studentenprotesten hebben verschillende universiteiten hun beveiliging flink opgeschroefd. Studenten voelen dat dit ten koste gaat van hun vrijheid en privacy, zegt de Landelijke Studentenvakbond (LSVB). Ze krijgen steeds vaker meldingen van bezorgde studenten, zo ook van Elmyr Visser. "Er lijkt een observatiecultuur te heersen", vertelt hij in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Observatiecultuur

Visser studeert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen waar hij actief is bij de studentenvakbond. Tijdens een vergadering over mogelijke acties op de campus voor Palestina, werd hem verteld dat er beveiligers, ingehuurd door de Radboud Universiteit, bij hun vergaderlocatie aanwezig waren. "De beveiligers spraken vrijuit over het in de gaten houden van het kantoor van de studentenvakbond."

De aanwezigheid van beveiligers bij een vergadering is volgens Visser zorgwekkend, daarom heeft de vakbond de Radboud Universiteit om een verklaring gevraagd. "Als je je hecht aan de principes van academische vrijheid, (...) dan is het idee dat er twee beveiligers bij de ingang staan en luisteren naar alles wat er gezegd wordt niet zo geruststellend. Er lijkt een observatiecultuur te heersen."

'Geen draagvlak'

Niet alleen op de Radboud Universiteit spelen deze zorgen onder studenten, LSVB heeft ook klachten ontvangen uit Leiden en Groningen. Zo kreeg LSVB-voorzitter Abdelkader Karbache verhalen te horen over beveiligers die in de tassen van studenten rommelden wanneer zij van hun studieplek weg waren. Een groot probleem volgens Karbache is het gebrek aan onderbouwing over de inzet van veiligheidsmaatregelen door de universiteiten.

"Als je zoiets instelt zonder te bespreken, dan heb je geen draagvlak. Studenten en medewerkers worden niet op de hoogte gesteld", zegt Karbache. Universiteiten geven volgens Karbache 'nul informatie'. De studentenraad van de Universiteit Leiden heeft een WOO-verzoek ingediend om wat informatie te krijgen over de veiligheidsmaatregelen op hun universiteit. "En wat ze terug kregen waren pagina's die helemaal zwartgelakt waren", zegt de LSVB-voorzitter.

Waar blijft de data?

De beveiligers zijn door de Radboud Universiteit ingeschakeld bij een extern bedrijf. Volgens Visser is er te weinig toezicht op wat deze bedrijven doen. Het monitoren van informatie door beveiligers is niet verboden, het verwerken van opgedane data is dat wel. Maar wat de universiteit en het bedrijf met de opgedane kennis van de beveiligers doen, weet Visser niet.

Karbache maakt zich zorgen om deze ontwikkeling en heeft bij het Ministerie van Onderwijs een gesprek aangevraagd. "We willen er samen met de universiteiten uitkomen. Maar als tijdens een vergadering gevraagd wordt of een universiteit mails van studenten meeleest, en als de reactie daarop 'geen commentaar' is, dan schrik ik daar wel van."

Lees de hele reactie van de Radboud Universiteit over aangescherpte veiligheidsmaatregelen in onderstaand PDF.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie