Politiek
KRO-NCRV

VS willen diversiteitsbeleid Europese bedrijven ook stopzetten: 'Deze waarden zijn geen ruilmiddel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VS willen diversiteitsbeleid Europese bedrijven ook stopzetten: 'Deze waarden zijn geen ruilmiddel'

Amerikaanse ambassades in Europa hebben tientallen bedrijven verzocht hun diversiteitsbeleid stop te zetten. Programma's die in strijd zijn met Amerikaanse anti-discriminatiewetgeving worden verzocht niet meer uitgevoerd te worden. Een aantal bedrijven met een kantoor in Europa hebben al ingestemd, uit vrees geen zaken meer te kunnen doen met de VS. "Het is lachwekkend, maar ook triest", zegt Ronald Plokker, voorzitter van Netwerk Regenboog van FNV, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Wetenschappers kregen eerder deze maand al een brief met een vragenlijst vanuit Amerika, waarin gesteld wordt dat onderzoeksprojecten 'gepaste maatregelen' nemen om 'te beschermen tegen gender-ideologie.' De grote vraag is of Nederlandse bedrijven zullen buigen voor deze Amerikaanse eisen. "Mensenrechten zijn niet onderhandelbaar", stelt Plokker.

Bevooroordeeld

Volgens Plokker zien Nederlandse bedrijven de voordelen van een diversiteitsbeleid. "Het kost vrijwel geen geld en levert heel veel op. Je maakt gebruik van alle invloeden die er zijn en dat maakt je bedrijf sterk." Susanne Bijkerk, economisch onderzoeker bij Rabobank, meldt dat "bevooroordeelde managers" een onderneming "ontzettend veel" geld kosten, ook al zie je die kosten niet direct terug.

Defensie

"We hebben mensen nodig en ze moeten zich welkom voelen", reageert Mohan Verstegen, militair arts bij Defensie. "Ons diversiteitsbeleid wordt door onszelf bepaald. We worden gestuurd door onze regering, maar wij blijven daar vormgeving aan geven. Dat is het beste voor Defensie en voor Nederland."

'Geen ruilmiddel'

Europarlementariër Ingeborg ter Laak onderstreept dat bedrijven met een diversiteitsbeleid betere resultaten behaalt en iedereen een plek verdient in de maatschappij. "Op deze waarden moeten we niet inzetten als ruilmiddel, dan gaat alles verschuiven. We moeten ons te allen tijde hard maken tegen discriminatie."

Wetenschap

Ook in de wetenschap worden dit soort eisen gesteld door Amerikanen. "Je staat dan toe dat je meebeweegt met een overheid uit een ander land die voor jou gaat bepalen wat wel en niet onderzocht mag worden en hoe je dat doet", zegt Caspar van den Berg, voorzitter van Universiteiten van Nederland. "Dit is heel kwalijk en zorgelijk, daar kun je niet in meegaan."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie