Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Bedenker wereldwijde web: 'Mensen raken internetmonopolies beu'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bedenker wereldwijde web: 'Mensen raken internetmonopolies beu'

Www, http, url: het zijn allemaal termen die Tim Berners-Lee bedacht heeft. De Brit, die de grondlegger is van het wereldwijde web, was vandaag in Amsterdam om een prestigieuze prijs in ontvangst te nemen voor zijn werk. Nieuws en Co sprak met hem.

Uitvinder World Wide Web: 'Mensen raken internetmonopolies beu'

Wat zou hij anders hebben gedaan als hij het web nog een keer mocht uitvinden? Die twee overbodige slashes (//) aan het begin van internetadressen zou hij in ieder geval weglaten, vertelt Berners-Lee in Nieuws en Co. En ook van het systeem van unieke domeinnamen heeft hij achteraf spijt, want de handel daarin is inmiddels big business geworden.

Iedereen zit op hetzelfde sociale netwerk

Het is duidelijk: Berners-Lee is niet alleen maar enthousiast over zijn uitvinding en wat er nu van is geworden. Hij had het web bedoeld als een gedecentraliseerd platform waar iedereen zijn eigen blogs en pagina’s zou beheren. Maar door techreuzen als Facebook en Twitter is van dat oorspronkelijke idee volgens hem weinig meer over. “Tegenwoordig zit iedereen gewoon op hetzelfde sociale netwerk.”

Toch ziet Berners-Lee ook een tegenbeweging. Op het internet kunnen dingen snel omslaan, zegt hij. Mensen raken de internetmonopolies beu. En er is al verandering gaande: “Er zijn sociale netwerken die heel constructief zijn en waar mensen gezonde politieke discussies met elkaar kunnen voeren.”

Internet kan desastreus zijn

Maar het kan natuurlijk altijd beter. Een van zijn belangrijkste doelen, zegt Berners-Lee, is zorgen dat iedereen in de wereld toegang krijgt tot het internet. Anders kan het goed fout gaan, waarschuwt hij. Als bijvoorbeeld foute regimes het internet gaan beheersen, kan dat desastreus zijn. “Dus we moeten er alles aan doen om te zorgen dat het internet open is en blijft.”

Meer weten? Bekijk vanavond een interview met Berners-Lee in Nieuwsuur.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie