Wetenschap & Techniek
NTR

Komt kweekvlees al sneller op de markt dan we denken?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt kweekvlees al sneller op de markt dan we denken?

Kweekvlees kan het antwoord zijn op het dierenleed in de bio-industrie, maar niemand verwacht dat het heel snel op de markt gaat komen. Toch zou het wel eens sneller kunnen gaan dan we denken, voorspelt kweekvleespionier Mark Post.

Kweekvlees: oplossing voor het voedselvraagstuk?

De wereldwijde vraag naar vlees gaat de komende 30 jaar verdubbelen, vooral in landen als China, India en Zuid-Afrika. En dat terwijl intensieve veeteelt een van de grootste bedreigingen is voor ons klimaat. Daarom wordt er al jaren onderzoek gedaan naar alternatieven voor vlees of manieren om vlees te produceren. Een van die alternatieven is kweekvlees.

Wat is kweekvlees?

Kweekvlees is feitelijk gewoon echt vlees, maar het wordt in een laboratorium gemaakt. De grondstof bestaat uit stamcellen van dieren. Er hoeven dus geen dieren voor te lijden in de bio-industrie, want er komen helemaal geen dieren aan te pas. De smaak en samenstelling is gelijk aan vlees zoals we dat kennen.

De overstap naar kweekvlees zou wel eens sneller kunnen gaan plaatsvinden dan verwacht, denkt Mark Post, hoogleraar Fysiologie aan de Universiteit van Maastricht. Hij constateert dat steeds meer bedrijven zich gaan richten op de ontwikkeling van kweekvlees. Deze zogenoemde clean meat-startups zorgen voor een versnelde ontwikkeling van kweekvlees, waardoor de ethische en duurzame vleesvariant misschien al over twee jaar in de schappen kan liggen. Eerder ging Post nog uit van drie tot vier jaar.

De prijs is de sleutel

De uitdaging ligt vooral in het omlaag brengen van de prijs. Post introduceerde in 2013 de eerste kweekburger – met een prijskaartje van 250.000 euro. Momenteel ligt de prijs voor een kilo kweekvlees waarschijnlijk op enkele tientallen euro’s. Nog steeds te duur dus, maar over een aantal jaren zou het prijsniveau concurrerend moeten zijn.

Is het niet nog beter om gewoon een vegaburger te eten? "In wezen is een vegaburger voor het milieu inderdaad nog beter”, beaamt Post. “Maar het is niet een product dat mensen graag eten, vooralsnog." Maar de vleesvervangers liggen toch in iedere supermarkt? "Ja, maar toch maken ze nog maar 1% van het totaal uit."

Bovendien zijn de milieu-effecten van een overstap op kweekvlees niet gering. Het kan naar schatting zorgen voor een 96% reductie van de uitstoot van broeikasgassen en een vermindering van 96% van het watergebruik. Het landgebruik zou zelfs met 99% kunnen verminderen. En dat is nog los van het dierenleed dat je ermee voorkomt.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie