Binnenland
NOSNTR

65 miljoen euro voor kerncentrales, maar wie gaat ze bouwen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 65 miljoen euro voor kerncentrales, maar wie gaat ze bouwen?

65 miljoen wordt er uitgetrokken om vier nieuwe kerncentrales te bouwen in Nederland. Wie ze gaat bouwen is de vraag. Deskundigen waarschuwen dat er niet genoeg personeel is om ze te bouwen en draaiende te houden. In Nieuws en Co een gesprek met Rob Ramaker, NOS-redacteur klimaat.

Video niet beschikbaar

De uitdaging meerdere kerncentrales te gaan bouwen is groot. Tot vijf jaar geleden leek het erop alsof de sector zou stoppen: de sector was vergrijsd, er waren plannen om de kerncentrale in Borssele te sluiten en er werd decennia lang nauwelijks geïnvesteerd. "We zitten nu in een compleet andere wereld, Borssele blijft waarschijnlijk langer open, het kabinet wil vier grote centrales gaan bouwen en in Petten wordt een reactor gebouwd voor medische isotopen", vertelt Ramaker.

Nederland heeft te weinig vakmensen die de kennis in huis hebben om een kerncentrale te bouwen. Voor de bouw zouden mensen uit het buitenland moeten worden ingevlogen.

De sector 'nucleaire techniek' kan dus veel krachten erbij gebruiken. Naast de bouw, vereist ook het draaiende houden van een kerncentrale personeel. "Het gaat hierbij om ruim 2600 mensen", zegt Ramaker. Forse investeringen zijn nodig, willen de plannen van de grond komen.

Minor nucleaire techniek

Aan de Hogeschool Zeeland is deze week een minor gestart voor studenten die geïnteresseerd zijn in nucleaire techniek. Vooral veel mensen met een technische achtergrond, een mbo- of hbo-opleiding zijn nodig in de sector. "Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opleiding als elektrotechniek. Zij hoeven geen hardcore opleiding in kernenergie te hebben, maar zij krijgen extra kennis om hun vak te kunnen uitoefenen in een kerncentrale", vertelt Ramaker. "Ze leren omgaan met straling en veiligheidsregels". Uit rapporten blijkt er tot dusver weinig aandacht was voor kernenergie bij mbo's en hbo's.

Uiteindelijk zijn er ook deskundigen nodig met een 'hardcore nucleaire opleiding', bijvoorbeeld aan de TU Delft. Hierbij gaat het om een klein deel van de sector, zo'n tien tot twintig procent. Ook daar zijn grote investeringen nodig.

De belangstelling voor deze opleidingen neemt toe. "Dat is niet los te zien van het maatschappelijk sentiment", zegt Ramaker. De meerderheid van de bevolking staat achter kernenergie.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie