Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Stond er vroeger een bos waar nu de Noordzee is?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Stond er vroeger een bos waar nu de Noordzee is?

In de Nederlandse Noordzee zijn aanwijzingen gevonden voor de restanten van een prehistorisch bos. Nieuws en Co praatte met onderzoeker Tine Missiaen over de betekenis van deze vondst.

Aanwijzingen voor prehistorisch bos in de Nederlandse Noordzee

Tegenwoordig worden Nederland en Engeland gescheiden door de Noordzee, maar in de laatste ijstijd was dat wel anders. Toen kon je op je dooie gemak van het Europese vasteland naar Groot-Brittannië wandelen via de landrug Doggerland.

Waarschijnlijk werd het gebied, dat inmiddels is overstroomd door de Noordzee, vroeger bewoond door oermensen. In een gedeelte van het Doggerland - de Bruine Bank - zijn in het verleden namelijk talloze prehistorische voorwerpen opgevist, van pijlpuntjes en bijlen tot menselijke botten.

Aantrekkelijk gebied om te wonen

Tot nu toe ging het steeds om toevallige vondsten van vissers. Om meer gericht te kunnen zoeken, zijn onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee bezig het landschap van het gebied in kaart te brengen. Daarbij hebben ze onder andere veel stukken hout en boomwortels gevonden, die mogelijk de restanten zijn van een prehistorisch bos op de zeebodem.

"Waarschijnlijk was een deel van het landschap vroeger onderdeel van een groot boslandschap", vertelt onderzoeksleider Tine Missiaen in Nieuws en Co. "En we weten dat boslandschappen vroeger heel aantrekkelijk waren voor menselijke bewoning." De onderzoekers hopen op deze plek dan ook voorwerpen te vinden die ons meer kunnen vertellen over het leven van de oermens in het Doggerland.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie