Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Pas op, ziekmakend eten herken je lang niet altijd

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Pas op, ziekmakend eten herken je lang niet altijd

Ook eten dat er nog goed uitziet, kan ziekmakers bevatten. Hoe weet je of het veilig is om iets te eten? We vragen het aan Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum.

Video niet beschikbaar

Let eerst goed op het onderscheid tussen de afkortingen t.g.t. en t.h.t., vertelt Van der Vossen. De eerste staat voor ‘te gebruiken tot’, en daar moet je je ook echt aan houden. Deze afkorting staat vaak op producten uit de koeling, zoals vlees en zuivel. ‘Te gebruiken tot 31 augustus’ betekent dat er op 1 september ziekmakende bacteriën in kunnen zitten.

Anders is dat bij t.h.t., oftewel ‘tenminste houdbaar tot’. Die afkorting wordt vaak gebruikt voor producten die buiten de koeling staan, en is eigenlijk een soort kwaliteitsgarantie. Deze producten zijn na de genoemde datum vaak nog prima te eten, zolang ze nog goed smaken en ruiken.

Kijkje in de keuken

Gaat u mee, de keuken in? Deze week besteden we in Nieuws en Co aandacht aan interessante vragen over ons eten en drinken. Vragen waarvan je het antwoord niet één twee drie zou verwachten. Bijvoorbeeld: waarom smaakt rode limonade zoeter dan gele? En wordt je inderdaad boos van de honger? Deze week elke middag om 16.20 uur.

Vertrouw niet blind op je neus of tong

Maar kun je dan niet ook gewoon ruiken of proeven aan producten over datum die uit de koeling komen? “Daar moet je echt mee oppassen”, waarschuwt Van der Vossen. “Sommige bacteriën kun je ruiken noch proeven. Dan lijkt het eten gewoon nog goed, maar kun je er toch ziek van worden.’

Een voorbeeld is salmonella. Daar kun je flink ziek van worden, zonder dat je dat aan het eten had kunnen merken. Met name voor ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen is dit een risico.

Restjes en beschimmelde kaas

Van der Vossen heeft nog een paar tips. Restjes van avondeten kun je prima nog één tot twee dagen later opwarmen en eten – zolang je ze maar afgedekt in de koelkast bewaart. En als we het er toch over hebben: leg een thermometer in de koelkast, zodat je hem precies op 4 graden kunt instellen. Bij die temperatuur blijft je eten het langst goed.

Beschimmelde producten kun je vaak ook nog wel eten, zolang het harde producten zijn. Haal rustig de schimmel van de kaas, maar dan wel ‘ruim’, dus niet met een kaasschaaf maar lekker dik. Bij een zacht product als jam moet je dat niet doen. De schimmeldraden kunnen zich veel verder door de jam hebben verspreid dan je met het blote oog kunt zien.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie