Zombiecellen: een doorbraak in de strijd tegen Alzheimer?
- Nieuws
- Zombiecellen: een doorbraak in de strijd tegen Alzheimer?
Voor het eerst hebben onderzoekers laten zien dat we aan dementie gerelateerde ziektes kunnen tegengaan door 'zombiecellen' weg te halen uit het brein.
Vormen 'zombiecellen' de heilige graal in de strijd tegen Alzheimer?
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe stap gezet in de strijd tegen Alzheimer. Door bij muizen de zogenaamde senescente cellen – ook wel bekend als zombiecellen – uit het brein te verwijderen, wisten ze de typische symptomen van een vorm van dementie terug te dringen. Door het verwijderen van de cellen ging het geheugen van de muizen niet verder achteruit en bleef hun brein gezond.
Cellen hebben elkaar nodig
Kan dit het begin zijn van een nieuwe behandeling van Alzheimer? Nieuws en Co vroeg het aan Paul Lucassen, hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Dit onderzoek is een allereerste stap, benadrukt de hoogleraar, en het is gericht op een zeldzame vorm van dementie (de ziekte van Pick), die niet hetzelfde is als Alzheimer.
Zombiecellen?
Senescente cellen in het brein ontstaan uit de zogenaamde gliacellen. Dat zijn de cellen die rond de hersencellen liggen en deze ondersteunen. Senescente cellen worden ook wel zombiecellen genoemd, omdat ze zich niet verder vermenigvuldigen, maar ook niet doodgaan of verdwijnen.
Toch levert de studie volgens Lucassen interessante nieuwe inzichten op over de interactie tussen zenuwcellen en zombiecellen in het brein. "Dat ze elkaar nodig hebben om uiteindelijk ook het functioneren van het brein te verstoren, dat is wel heel erg nieuw. En je zou misschien ook wel kunnen nadenken over of je die zombiecellen ook op een andere manier zou kunnen uitzetten of remmen."
Lees meer over veroudering op NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap