Ouder worden is niet 'geweldig', wel een avontuur: 'Mentale kracht van ontdekkingsreiziger nodig'
- Nieuws
- Ouder worden is niet 'geweldig', wel een avontuur: 'Mentale kracht van ontdekkingsreiziger nodig'
Er zijn heel wat vooroordelen over ouderdom en men probeert met man en macht het ouderdomsproces tegen te gaan. Waarom eigenlijk? Dat vraagt Suzanne Biewinga zich af. De filosoof schreef er zelfs het boek Ouder worden als ervaring over. "Leeftijd hoef je je niet voor te schamen", vertelt Biewinga bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Biewinga is met haar 70 jaar net gepromoveerd op het onderwerp ouderdom en besloot haar bevindingen samen te vatten in haar nieuwe boek. De filosoof wil hiermee bepaalde vooroordelen tackelen, zoals dat je niets meer hoeft te verwachten als je een bepaalde leeftijd behaalt. "Hoe kunnen we hier genuanceerder over praten?"
'Heel on-sexy'
Het is ook nog eens een "heel on-sexy" onderwerp, meent Biewinga. "Heel veel kwalen en verlies zit samengepropt op het einde van het leven. Dat stuk leven is dus best wel uitdagend", aldus de filosoof. Maar dat betekent niet dat ouderen geen "betekenisvol" leven willen leiden. "Als je ouder wordt is het niet de angst voor de dood, maar het verlies van betekenis in je leven."
Vrijheid
Ouderen staan wat verder af van de samenleving en vervullen niet meer dezelfde rol als in hun werkende leven. "Dat geeft vrijheid, dat is fantastisch. Maar je moet wel wat doen, want je wil je niet overbodig voelen. Als je je overbodig voelt, voel je je zinloos", stelt Biewinga. Dat is gelijk ook een taak waar de samenleving mee aan de slag moet. "Het werkende leven is het enige bestaan dat ertoe doet."
"Je bent altijd bezig met leren en zorgen, ook op je oudere leeftijd", zegt de filosoof. Het beeld dat we hebben van ouderen moet dus kantelen. Wanneer een bepaalde leeftijd bereikt wordt, moeten mensen zich opnieuw uitvinden, stelt Biewinga. "Als je een succesvolle loopbaan had, verlies je je status en het gevoel van wie je bent en was. Je moet iemand anders worden."
Basale behoeftes
"Niemand kan zonder samenleving, erkenning en verbinding met andere mensen", stelt Biewinga. Daarom zouden ouderen een "ander wereldje" voor zichzelf creëren. "Dat gevoel van verbinding houden en gezien worden als mens, dat is zo basaal. Dat gaat nooit over."
Inkomen en opleidingsniveau
Bovendien moet er meer gekeken worden naar de het verschil in inkomen en opleidingsniveau van ouderen. Hoogopgeleide en hoogbetaalde ouderen leveren namelijk gemiddeld 7,5 jaar langer. "Dat is schrikbarend. Het is niet alleen de lengte van je leven, maar ook je gezondheidsproblemen", benadrukt Biewinga.
Nuance aanbrengen in het gesprek over ouderdom, dat is Biewinga's doel. "Niet dat ouder worden zo geweldig is, maar het heeft allerlei kanten. Het is iets nieuws dat we met z’n allen zo oud worden. In dat onbekende gebied, om dat goed te doen, heb je de mentale kracht nodig van een ontdekkingsreiziger."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!