De maan als 'tankstation' van de ruimte? 'Wordt stapsteen voor verdere reizen in heelal'
- Nieuws
- De maan als 'tankstation' van de ruimte? 'Wordt stapsteen voor verdere reizen in heelal'
Ruimtereizen naar de maan komen steeds vaker voor, maar daar komen ook bepaalde problemen bij kijken. Van wie is de maan? En wat te doen met de grondstoffen die daar te vinden zijn? Marjolijn van Heemstra onderzocht het voor haar theatervoorstelling Maankoorts. "De maan wordt gezien als een soort stapsteen voor verdere reizen", zegt Van Heemstra bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De maan is het meest nabije hemellichaam en er zijn veel grondstoffen te vinden, zoals helium, zeldzame metalen en water. "Op korte termijn kan je van waterstof raketbrandstof maken en op de maan kan je makkelijk lanceren, omdat er weinig zwaartekracht is", legt Van Heemstra uit. "Dus de maan wordt gezien als een soort stapsteen voor verdere reizen. Het zonnestelsel is een soort tankstation op weg naar Mars."
Kapitalistische klok
Bovendien zouden er "nederzettingen" gebouwd kunnen worden, waardoor er een ruimte-industrie ontwikkeld kan worden, stelt Van Heemstra. Tijd is ook een belangrijke kwestie. "De maan was onze allereerste klok", vertelt Van Heemstra.
"Het was echt zo'n chronometer die bepaalde wanneer gaan we oogsten, zaaiden, bij vieringen van heel veel spirituele tradities is de maan heel belangrijk", gaat de theatermaker verder. "Dus we hebben eigenlijk altijd naar de maan gekeken voor onze tijd. En nu moet de maan zich voegen naar de kapitalistische tijd."
Atoomtijd
Maar tegenwoordig gaan met onze "eigen" tijd die kant op. "Je moet eigenlijk niet de maantijd synchroniseren met de aarde tijd, want dan kom je ergens in de problemen." Daarom zouden er "atoomklokken" moeten komen. "Het gaat fundamenteel over dat de maan zich moet voegen naar ons. Dat is natuurlijk het hele kapitalistische idee, dat de wereld is er om op te gebruiken."
Koloniaal wereldbeeld
Elon Musk en Jeff Bezos lanceren steeds vaker een reis naar de maan. Maar Van Heemstra maakt zich zorgen over de gevolgen daarvan. "Dat koloniale wereldbeeld dat je ergens heen gaat om het leeg te trekken, we weten inmiddels hoeveel schade dat heeft berokkend aan de aarde en ons ecosysteem hier", legt Van Heemstra uit. "We weten wel dat het niet de toekomstbestendige manier is om onze soort de volgende eeuwen in te loodsen."
Matiging
"Als er industrie wordt ontwikkeld in de ruimte, dan zal dat zijn ten behoeve van mensen op aarde", voegt Van Heemstra toe. "Want er woont verder nog niemand in de ruimte. Dus dat gaat toch uiteindelijk linksom of rechtsom meer producten opleveren, meer afval, meer van alles. Terwijl we best wel kunnen nadenken over een matiging."
'Risico voor de democratie'
Bovenal ziet Van Heemstra de strijd om de maan als een "risico voor de democratie". En dat heeft te maken met types als Musk en Bezos, aangezien deze "superrijken" straks ook nog de ruimte beheersen en daardoor "ongelooflijk rijk en machtig" gaan worden. "Geen enkel systeem kan daar dan nog tegenop. In de ruimte is zoveel te halen en het is nu technologisch nog ver weg. Maar dat kan heel snel gaan. Dat is echt gevaarlijk." In Maankoorts, dat vanaf aanstaande donderdag te zien is, worden al deze thema's onder de loep genomen.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.