Bureau Buitenland
VPRO

Elon Musk en Jeff Bezos doen ook mee aan de Amerikaanse verkiezingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elon Musk en Jeff Bezos doen ook mee aan de Amerikaanse verkiezingen

Tech-ondernemer Elon Musk is een van de grootste donoren van de campagne van Donald Trump. Maar het is vooral dankzij zijn platform X dat Musk de presidentskandidaat van dienst kan zijn, wat zich later in nieuwe contracten voor zijn bedrijven kan vertalen. "Is Musk daar om Trump te steunen of zichzelf in de markt te zetten?", vraagt Amerika-correspondent Björn Soenens zich af in de nieuwste bonusaflevering van De USA Q&A van Bureau Buitenland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steun van donoren

De extreem dure presidentscampagnes in de Amerikaanse verkiezingen rekenen op de steun van donoren, vaak ondernemers die hopen dat hun bijdrage aan een kandidaat voor hen voordelig zal uitpakken. Maar niet alleen met geld kunnen ze hun steun uitspreken.

Vorige week kwam miljardair en eigenaar van The Washington Post Jeff Bezos in opspraak toen hij een steunbetuiging van de redactie aan de Kamala Harris tegenhield. "Hij vreest gevolgen voor zijn zaken als Trump wint", zegt Soenens. "Hij bereidt zich voor op een Trump-presidentschap."

Elon Musk als minister

Maar als er iemand is die alle aandacht tijdens deze verkiezingen naar zich toetrekt, is het Elon Musk, eigenaar van onder andere Tesla en SpaceX. Trump heeft hem een post als minister van 'Overheidsefficiëntie' beloofd, waarmee Musk zegt de overheid van overbodige regels en functies te willen saneren.

"Dit kan problematisch zijn", aldus Soenens, "omdat Musk hierdoor onder andere milieuregels zou kunnen afschaffen die in de weg staan van zijn bedrijven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Burgeroorlog

De groeiende zorg onder Amerikanen voor mogelijke geweldsuitbarstingen na de verkiezingen komen ook ter sprake in De USA Q&A. Hoewel sommigen een gewelddadig conflict mogelijk achten, ziet Soenens een burgeroorlog niet snel ontstaan. ‘"De meeste mensen zijn niet bereid hun comfortabel leven op te offeren voor een oorlog. Maar er zullen ongetwijfeld akkefietjes ontstaan na de verkiezingen en misschien zelfs ongeregeldheden en aanslagen", aldus de correspondent.

Waarom krijgt Amerika maar geen grip op de wooncrisis? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie