Hoe maak je het internet onhackbaar?
- Nieuws
- Hoe maak je het internet onhackbaar?
We versturen massaal gevoelige informatie via het internet, terwijl we eigenlijk allemaal best weten dat criminelen en inlichtingendiensten mee kunnen kijken. Maar wat als je informatie kunt versturen zonder dat het kan worden onderschept?
Onhackbaar internet door een kwantumnetwerk?
Wereldwijd werken wetenschappers aan een onhackbaar internet: het kwantuminternet. Het moet een hypermoderne vorm van internet worden die informatie als het ware kan teleporteren - zodat het onmogelijk te hacken is. Dat klinkt misschien een beetje als science fiction, maar onderzoekers in Delft werken eraan.
Als je het begrijpt, begrijp je het niet
De beroemde natuurkundige Richard Feynman zei het al: "Als je denkt dat je kwantummechnica begrijpt, dan begrijp je kwantummechanica niet". Zo ingewikkeld is het dus. Maar tegelijkertijd zijn kwantumeffecten echt en meetbaar. En kwantumcomputers maken gebruik van die effecten. Dat zou op termijn nog veel snellere computers kunnen opleveren dan de huidige, ook al razendsnelle generatie computers.
Maar je kunt die kwantumeffecten ook gebruiken om het internetverkeer veiliger te maken. En daar is Sophie Hermans, promovendus kwantumtechnologie aan de TU Delft, mee bezig.
De truc is om kwantumdeeltjes met elkaar te verstrengelen, waarna het ene deeltje informatie bevat over het andere: “Dus stel je voor: wij zouden allebei zo’n kwantumbit hebben, en weten die te verstrengelen met elkaar. Als ik dan mijn bit uitlees, en ik lees dat die 0 is, dan weet ik automatisch dat jij aan jouw kant een 1 hebt.”
Een onkraakbare code
Feitelijk heb je dan samen een code gemaakt. “En die zouden we dan weer kunnen gebruiken om onze normale communicatie te versleutelen”. Een beetje alsof je een wachtwoord aanmaakt? “Ja, je bouwt eigenlijk als het ware met z’n tweeën een wachtwoord, en die kun je gebruiken om je normale communicatie via het internet te versleutelen. En dan kunnen alleen wij dat lezen, omdat wij alleen de sleutel hebben.”
Ook nu wordt internetverkeer al versleuteld met wachtwoorden en sleutels. “Normaal wordt een sleutel heel lang gemaakt, waardoor die heel moeilijk te kraken is. Maar je moet die sleutel toch een keer een keer over de lijn sturen – en dan zou iemand hem kunnen onderscheppen.”
Dat probleem heb je niet met een kwantumcode. “Dan gebruiken we die verstrengeling om de sleutel te maken. Je hoeft de sleutel dus niet te versturen. En dan kun je vervolgens veilig berichten naar elkaar sturen.”
Babystapjes in de goede richting
Denk nu niet dat al het internetverkeer binnenkort onkraakbaar veilig is. Waar wetenschappers nu mee bezig zijn, zou je kunnen omschrijven als de eerste babystapjes in die richting. Maar theoretisch is het mogelijk.
Wat zijn de mogelijkheden van de kwantummechanica? En kunnen we er eigenlijk nog wel zonder? Lees en kijk verder op NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap