Diepe hersensimulatie biedt nieuwe hoop voor patiënten met dwarslaesie
- Nieuws
- Diepe hersensimulatie biedt nieuwe hoop voor patiënten met dwarslaesie
Diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS) blijkt een effectieve behandelmethode voor mensen met een dwarslaesie. Een recent gepubliceerde studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature heeft aangetoond dat een verlamde patiënt weer kan lopen nadat zijn hersenen werden gestimuleerd. Deze ontdekking biedt nieuwe hoop voor mensen die lijden aan verlamming als gevolg van een dwarslaesie.
Video niet beschikbaar
Ilse van Nes, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek in Ubbergen, volgt deze ontwikkelingen op de voet. Ze behandelt mensen met een dwarslaesie en ziet de potentiële impact van deze technologie als zeer veelbelovend. "Ik werd meteen blij van deze studie. Er is nog nooit zoveel gepubliceerd voor mensen met een incomplete dwarslaesie als nu, vooral de stimulatie lijkt heel veelbelovend. Daar kijk ik heel hoopvol naar", zegt Van Nes in Nieuws en Co.
Hoe werkt diepe hersensimulatie?
Bij diepe hersenstimulatie worden elektroden in de hersenen geplaatst om de thalamus te stimuleren, een gebied dat belangrijk is voor de motorische functie. Dit wordt beschouwd als een vrij invasieve techniek, omdat er een hersenoperatie voor nodig is. Van Nes legt uit: "Er worden gebieden in de hersenen gestimuleerd, waardoor mensen weer kunnen bewegen. Dit geeft een nieuwe dimensie aan de behandeling van dwarslaesies."
Deze behandelmethode is vooral veelbelovend voor mensen met een incomplete dwarslaesie. In dit geval kunnen de zenuwsignalen nog deels door het ruggenmerg gaan, maar niet volledig. Van Nes vergelijkt dit met een beschadigde elektriciteitsdraad: "Je kunt het je het beste voorstellen als een koperen draad waarvan een paar koperen draden zijn weggevallen. Er komt nog wel signaal doorheen, maar niet meer volledig." Diepe hersenstimulatie kan helpen om deze signalen opnieuw over te dragen naar het lichaam.
De groeiende groep patiënten
De groep mensen die te maken heeft met incomplete dwarslaesies wordt steeds groter. Van Nes merkt op dat het niet alleen jonge mannen zijn die gewond raken, maar ook steeds meer ouderen: "Eerder waren het vooral jonge mannen die domme dingen deden, maar nu zien we ook veel oudere mannen en vrouwen die van e-bikes vallen. Mensen zijn langer actief, waardoor helaas ook meer ouderen een dwarslaesie krijgen."
Van Nes is optimistisch over de toekomst van diepe hersenstimulatie als onderdeel van het behandelprogramma voor mensen met een incomplete dwarslaesie. "Ik zeg nu tegen mensen dat het belangrijk is dat ze blijven bewegen, dat ze blijven lopen. Uit die onderzoeken blijkt dat stimuleren helpt - altijd in combinatie met looptherapie. Want je kunt natuurlijk niet op de bank gaan zitten als je weer wil lopen. Blijf bewegen en zolang je herstel voelt, is er herstel mogelijk."
Positieve effecten van stimulatie
Een interessant aspect van het onderzoek is dat het stimuleerbare effect van de hersenen zelfs doorwerkt wanneer de stimulatie tijdelijk wordt gestopt. Van Nes legt uit: "Ja, zelfs als de hersenen na stimulatie even niet worden gestimuleerd, heeft dat toch al een positief effect." Dit biedt nieuwe perspectieven voor het herstel van mensen met een dwarslaesie.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.