AI in de muziekindustrie: sparringpartner of concurrent voor artiesten?
- Nieuws
- AI in de muziekindustrie: sparringpartner of concurrent voor artiesten?
Kunstmatige intelligentie (artificiële intelligentie, beter bekend als AI) wordt constant met informatie gevoed en wordt zo steeds slimmer en accurater. Het kan al teksten schrijven en afbeeldingen creëren, maar het speelt ook al een rol binnen de muziekindustrie. Maar wat betekent dit voor de toekomst van muziek? "Je zou zelfs kunnen 'jammen' met AI", zegt Laurens Verhagen, techredacteur bij De Volkskrant, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
In Amsterdam wordt er op een groot congres gesproken over de rol van kunstmatige intelligentie binnen de muziekindustrie. Onder veel artiesten en platenmaatschappijen zijn de zorgen groot. Verhagen volgt als techredacteur de ontwikkelingen op de voet en maakte zelf al muziek met behulp van AI.
Een autodidact zonder ritmegevoel
"Ik vind het interessant om te kijken wat er mogelijk is", zegt Verhagen. De redacteur vertelt dat het maken van AI-muziek hetzelfde werkt als het maken van teksten via ChatGPT. "Hoe meer je erin stopt, des te interessanter het wordt."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Acht jaar geleden werd een van de eerste tracks met AI gecomponeerd in het SonyLab. Verhagen verwijst naar de Franse componist Benoît Carré die hieraan meewerkt en stelde dat hij de AI-tool als een sparringpartner zag. "Net zoals Lennon en McCartney elkaar in de tijden van The Beatles hadden." Verhagen stelt dat je zo ook zou kunnen 'jammen' met AI.
Nieuwe AI-stroming?
De tech-redacteur vraagt zich af of AI een nieuwe muziekstroom zou kunnen creëren. "Je kan in principe allerlei soorten genres combineren, dus ik zou niet weten waarom niet. Al hebben we het tot nu toe nog niet zien gebeuren."
Via sociale media is het gebruik van statische stemmen populair. Hierbij worden fragmenten van een stemgeluid ingeladen in een systeem en kan de aansturende zelf kiezen wat iemand zegt of zingt. Zo zou je Freddy Mercury I Will Always Love You kunnen laten zingen:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Rechthebbende
Met alle ontwikkelingen in de pijpleiding slaan artiesten alarm. Honderden grote artiesten stelden in een open brief dat hun intellectueel eigendom gestolen wordt door de kunstmatige intelligentie. Vervolgens is er een grote rechtszaak tegen AI-bedrijven Suno en Udio aangespannen. De artiesten zeggen dat zij nooit toestemming hebben gegeven en Suno en Udio wel van de uitkomsten profiteren. Op uitspraken van de rechter wordt nog gewacht.
Wanneer AI iets maakt dat erg op muziek van artiesten lijkt, wordt het rechtsgebied erg grijs, volgens Verhagen. AI heeft de informatie van artiesten en tracks al opgeslagen en terugdraaien kan niet meer. "Ontleren kan AI niet. Dat is net als een taart bakken en de basterdsuiker eruit willen halen, dat kan niet", zegt Verhagen. "Waarschijnlijk zal een uitspraak uitdraaien op afspraken en een financiële vergoeding." Volgens Verhagen 'voer voor de juristen' wat in de toekomst wel of niet gaat mogen binnen de wereld van AI.
De techredacteur ziet zowel voor- als nadelen aan kunstmatige intelligentie. "Een grote vraag is of het slimmer dan ons mensen wordt, met de vervolgvraag of wij dan nog de controle hebben wanneer dat zo is." Volgens Verhagen is het fundament van mensen en AI wel degelijk anders. "Het lijkt soms wel erg op elkaar, door de manier waarop AI zich uit. Maar de processen die erachter liggen zijn aanzienlijk anders. Daardoor lijkt een overname mij zeer sterk."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!