Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Omgaan met kindertrauma, hoe doe je dat?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omgaan met kindertrauma, hoe doe je dat?

Kinderen die te maken krijgen met mishandeling, seksueel misbruik of huiselijk geweld lopen hun leven lang rond met dat trauma, ook wanneer zij volwassen zijn. Klinisch psycholoog Leony Coppens schreef het boek Iedereen kan het verschil maken over hoe om te gaan met kindertrauma en vertelt erover bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Naar schatting zitten er in iedere schoolklas vijf kinderen die kampen met trauma. En dat kan zich op allerlei manieren uiten, meldt Coppens. Kinderen kunnen stil worden, juist met dingen gaan gooien of de leraar vragen of die nog hulp nodig heeft. "Het kan allemaal", aldus Coppens.

Gedrag interpreteren

Maar hoe kan je dan herkennen dat een kind hulp nodig heeft? "Het begint met dat je geïnteresseerd bent in kinderen, dat je een open houding hebt en dat je geïnteresseerd bent in de kleine dingen die kinderen meemaken", zegt Coppens. "En dan vertellen ze je ook wat makkelijker de grote dingen. Vaak heb je die informatie nodig, wat er speelt in het leven van een kind of gespeeld heeft, om het gedrag dat je ziet goed te kunnen interpreteren."

Overlevers

Volwassenen die een vorm van kindermishandeling hebben meegemaakt worden door Coppens Overlevers genoemd. "Je past je aan aan hoe de situatie is en soms zitten daar ook goede kanten aan. Maar je kan daar natuurlijk ook een leven lang last van hebben", zegt Coppens. "Dan ben je die schade van die kindertijd niet zomaar kwijt, maar dan ben je overlever."

Emotionele mishandeling

Israël van Dorsten, van de documentaire De kinderen van Ruinerwold, is ook geïnterviewd voor het boek van Coppens. Van Dorsten wil vooral een licht schijnen op emotionele mishandeling. "Hij wil duidelijk maken dat wat hij heeft ondergaan eigenlijk een vorm van emotionele mishandeling is. Het wordt soms intieme terreur ook genoemd. Dat gebeurt ook in relaties, in partnerrelaties en soms ook in ouder-kindrelaties. En daar wil hij veel aandacht voor vragen. Omdat we dat zelf niet zo snel herkennen, maar het wel heel veel voorkomt en vaak meer ernstige gevolgen heeft dan fysieke mishandeling, bijvoorbeeld."

Intieme terreur

Coppens meldt dat intieme terreur of emotionele mishandeling vaak niet gemeld wordt, omdat "mensen heel erg hun best doen om t niet te laten merken." Slachtoffers zijn vaak bang dat "als anderen het wel merken, dat ze thuis niet meer veilig zijn."

Helpende hand

Hoe kan men daarin een helpende hand zijn? "Als je merkt dat iemand dingen niet durft of niet vrij is om afspraken te maken en niet vrij is om te reageren, dat je dan wat meer het gesprek aangaat", zegt Coppens. Vervolgens gaat het erom dat je laat weten dat je er voor die persoon bent. "Er open voor staan, er bewust van zijn, dat maakt een groot verschil."

Melden

"Je hoeft het niet op te lossen, zolang je maar contact leggen en zorgt dat je steun biedt. Dat is eigenlijk ontzettend belangrijk", gaat Coppens verder. Meer te weten komen over het melden van kindermishandeling? Klik hier.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie