Buitenland
NOS

Mike Jeffries (80) opgepakt voor sekshandel in zijn tijd als topman bij Abercrombie & Fitch

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mike Jeffries (80) opgepakt voor sekshandel in zijn tijd als topman bij Abercrombie & Fitch

Tot 2014 stond hij aan het roer van modemerk Abercrombie & Fitch, maar gisteren is de oud-topman Mike Jeffries voorgeleid in de rechtbank in de Verenigde Staten. Hij, zijn partner en een tussenpersoon worden ervan verdacht seksfeestjes te organiseren waar sprake was van seksueel misbruik en mensenhandel.

Oud-topman Abercrombie & Fitch gearresteerd door FBI voor mensenhandel en misbruik

Video niet beschikbaar

De seksfeestjes werden jarenlang georganiseerd door Mike Jeffries (80) en zijn partner Matthew Smith. De feestjes vonden overal ter wereld plaats in hotels en in hun woningen. Jonge mannen werden onder valse voorwendselen ingevlogen. Sommige mannen moesten seks hebben met Jeffries en Smith en werden onder druk gezet. Volgens modejournalist Susan Sjouwerman misbruikte Jeffries zijn macht en status: "Vaak werd hen beloofd dat ze bij Abercrombie & Fitch een mooie carrière zouden kunnen hebben." Deze vorm van mensenhandel, ook wel sekshandel genoemd, omvat het brengen van mensen naar andere staten of landen om onder dwang seks te hebben voor geld.

"Visionair en marketinggenius"

Het Amerikaanse modemerk had in de periode van 1992 tot 2014 veel succes onder tieners en twintigers. Sjouwerman: "Hij werd gezien als visionair en marketinggenius. Het was iemand die een heel klein merk, Abercrombie was eerst een heel klein outdoor- en sportmerk, uitbouwde tot een van de populairste merken onder jongeren." Bij de ingangen van de winkels stonden jongens met ontbloot bovenlijf die met klanten op de foto gingen.

Tussenpersoon

Naast Jeffries en zijn partner is er een derde persoon aangehouden. De naam van deze persoon is nog niet vrijgegeven, maar het zou de tussenpersoon zijn geweest die de jonge mannen zou 'ronselen'. Volgens Sjouwerman werkte de tussenpersoon jarenlang voor het stel en werden er 'audities' gehouden door deze persoon om de mannen te selecteren voor de feestjes. Vanuit de drie verdachten zijn er nog nauwelijks reacties gekomen, hun advocaten zeggen nog stellig dat ze onschuldig zijn. Twee jaar geleden stapten al acht mannen naar voren met verhalen over misbruik. De FBI heeft nu 15 slachtoffers aan de zaak toegevoegd en zegt dat het er mogelijk in totaal tientallen gaan worden de komende tijd.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie