Wetenschap & Techniek
EO

Is krijtpoeder dé oplossing tegen klimaatverandering?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is krijtpoeder dé oplossing tegen klimaatverandering?

Wetenschappers van de Harvard-universiteit willen binnenkort testen doen met een onconventionele methode om opwarming van de aarde tegen te gaan: krijtdeeltjes in de stratosfeer brengen die zonlicht tegenhouden. Jeroen Oomen van de Universiteit Utrecht heeft met de Harvard-wetenschappers samengewerkt en stelt in Dit is de Dag: "Het is een paniekoplossing."

Video niet beschikbaar

Toen in 1991 de vulkaan Pinatubo op de Fillippijnen uitbrak, braakte deze zoveel zwaveldioxide de lucht in dat het tijdelijk de temperatuur op aarde dempte met wel een halve graad. De wetenschappers van Harvard willen dit effect nabootsen met krijtstof. Door middel van een luchtballon willen ze dit in de stratosfeer brengen.

Kritisch

Jeroen Oomen, werkzaam bij de Urban Future Studio van de Universiteit Utrecht werkte samen met de Amerikanen, maar is wel kritisch over dit soort 'geo-engineering'. "Het kan werken tegen de opwarming van de aarde, maar ten koste van wat?" vraagt hij zich af. "Het kan ook effecten hebben op het klimaatsysteem zoals we het kennen. Op de regenval, bijvoorbeeld."

Ook Wim Turkenburg, emeritus hoogleraar natuurkunde, ziet risico’s. “De eerste prioriteit moet zijn om minder broeikasgassen uit te stoten”, vindt hij. Een temperatuurdrukkende maatregel zoals dit kan ervoor zorgen dat de noodzaak voor klimaatbeleid minder hoog is.

Technologie

Vooralsnog is het niet duidelijk of de wetenschappers van Harvard alle technologie in handen hebben om de proef goed uit te voeren. Onlangs werd er wel een extern adviespanel opgericht.

Kalk in de stratosfeer, goed idee?

Ster advertentie
Ster advertentie