Onderzoek
NOS

Helft longpatiënten gebruikt milieuschadelijke pufjes, nieuwe richtlijn moet helpen met klimaatbewuste medicatie

foto: Patricia Rehefoto: Patricia Rehe
  1. Nieuwschevron right
  2. Helft longpatiënten gebruikt milieuschadelijke pufjes, nieuwe richtlijn moet helpen met klimaatbewuste medicatie

Meer dan de helft van de anderhalf miljoen longpatiënten in Nederland gebruikt medicatie die schadelijk is voor het klimaat. Vaak is dit echter niet nodig, omdat er minder milieubelastende alternatieven beschikbaar zijn. Een nieuwe richtlijn moet artsen helpen om klimaatvriendelijkere medicatie voor te schrijven.

Video niet beschikbaar

Merel Stikkelorum van de binnenlandredactie legt uit om welke medicatie het gaat: "Het gaat vooral om inhalatoren, ofwel pufjes, die drijfgassen bevatten. Deze worden gebruikt door mensen met astma en COPD om de medicatie goed in de longen te krijgen. Helaas zijn die drijfgassen broeikasgassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde."

Poederinhalator

Volgens Job van Boven, expert op het gebied van longmedicatie bij het UMC Groningen, is de impact van één zo'n pufje groot. "Een pufje dat ongeveer een maand meegaat, staat gelijk aan de uitstoot van een autorit van 300 kilometer." Van Boven heeft meegewerkt aan de nieuwe richtlijn en benadrukt dat veel patiënten over kunnen stappen op een poederinhalator, die geen drijfgassen bevat. "Je moet krachtig kunnen inhaleren, bewust uitademen en je adem ongeveer 10 seconden kunnen vasthouden. Minimaal 70% zou daarvoor in aanmerking komen.

Huisarts Pascale Schure zet zich actief in voor duurzamere medicatie. Ook zij schrijft poederinhalators voor. "We zitten hier op de eerste verdieping. Als mensen soepel de trap op kunnen lopen, dan is hun inhalatiekracht sterk genoeg voor een poederinhalator zonder drijfgas", vertelt Schure. "Als arts voel ik me verantwoordelijk voor wat ik voorschrijf en wil het goed doen op meerdere vlakken: voor de mens, maar ook voor de wereld."

Traditionele pufjes

Toch kiezen veel artsen nog steeds voor de traditionele pufjes. "Ze zijn in de jaren '90 geïntroduceerd en artsen kiezen de meest veilige weg. Ze werken altijd, zonder dat de patiënt veel moeite hoeft te doen om de medicatie in te nemen", zegt Stikkelorum. Ook is het pas recent bekend dat deze pufjes schadelijk zijn voor het milieu. "En daarbij: als een patiënt eenmaal een medicijn heeft dat werkt, is de drempel om dat te veranderen ook wel hoog."

Richtlijn

De nieuwe richtlijn moet ervoor zorgen dat meer artsen het gesprek aangaan met hun patiënten over klimaatbewuste medicatie. Merel Stikkelorum: "Er zijn steeds meer initiatieven om de zorg te verduurzamen, en deze richtlijn biedt artsen een handvat om op een veilige manier klimaatvriendelijke medicatie voor te schrijven, of het gesprek daarover aan te gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie