Binnenland
KRO-NCRV

Waarom mogen pubers niet later aan hun schooldag beginnen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom mogen pubers niet later aan hun schooldag beginnen?

Het is al heel lang bekend dat pubers vroeg in de ochtend niet optimaal kunnen functioneren. In het brein van een scholier gaat pas laat op de avond het actieve slaapstofje in haar werk, maar de adolescenten moeten wel gewoon vroeg weer in het klaslokaal zitten. Kan dat niet anders? Sigrid Pillen, kinderneuroloog en slaapexpert, vertelt hoe dat zit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het slaapritme van een puber "verschuift", vertelt Pillen. "Ze hebben de neiging om later te gaan slapen doordat hun biologische klok ook later afgesteld staat", zegt de slaapexpert. Maar tieners hebben wel gewoon negen uur slaap nodig. "Als je pas later in slaap kan vallen, kom je slaap tekort als je er 's ochtends heel vroeg uit moet. Dus als je wat langer zou kunnen uitslapen, dan zou dat natuurlijk wel fijn zijn."

Avondmensen

Uit onderzoek, onder andere van de Universiteit van Groningen, blijkt dat avondtypes kunnen lijden onder vroege uit de veren komen. Het kan zelfs invloed hebben op cijfers en aanwezigheid hebben, zijn ze vaker ziek en vaker afwezig. "Dus die zouden daar echt van profiteren en ook hogere cijfers halen", zegt Pillen over avondmensen.

Aanpassingen

Waarom worden de begintijden van middelbare scholen dan niet aangepast? "Er zijn een aantal scholen die het wel hebben geprobeerd", zegt Pillen. "Maar als je systematisch later start, ben je ook systematisch later uit. Dus het is ook de vraag: vinden ze dat dan wel fijn?" Uit een Amerikaanse studie kwamen positieve resultaten, maar daar beginnen ze ook gemiddeld een stuk eerder met school, meldt Pillen.

Extra nacht slaap

Tegenstanders van latere begintijden zeggen dat tieners dan gewoon later gaan slapen en er dus niets mee opschieten. Dat eerste is waar, zegt Pillen, maar uit Australisch onderzoek blijkt dat er een halfuur of uur extra slaap per nacht te winnen valt door een latere starttijd. "Als je dat zou doorrekenen over twee weken, heb je gewoon een extra nacht slaap gehad. Dat heeft effect op je dagelijks functioneren. De jongeren waren veel fitter, alerter, voelden zich minder slaperig overdag."

Flex

Wat zou volgens Pillen dan de ideale oplossing zijn? De slaapexpert adviseert een flexibel rooster, waarbij tieners facultatieve uren of extra uitleg vroeg in de ochtend kunnen plannen en later op de ochtend zelf mogen kiezen. "Zodat degenen die meer ochtendmensen zijn en vroeg uit willen zijn, ook de keus hebben om eerder naar school te gaan. Dat lijkt mij een hele mooie oplossing."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie