We hebben allemaal een hamster in ons brein - en dit is wat hij veroorzaakt
- Nieuws
- We hebben allemaal een hamster in ons brein - en dit is wat hij veroorzaakt
We worden met z’n allen voortdurend verleid om ongezonde troep te eten: de vette gehaktbal in het benzinestation, een chocoladereep bij de kassa van de supermarkt of allerlei fastfood op loopafstand. Dat we daar steeds intrappen heeft te maken met een hamster in ons brein, vertellen kinderartsen Felix Kreier en Maarten Biezeveld in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
Verhongeren
"Het komt door een oeroud stuk in het brein dat ervoor moet zorgen dat je overleeft", zo legt Felix Kreier uit. "In miljoenen jaren van schaarste waarin er altijd het gevaar was dat je zou verhongeren, is dat stukje brein ontstaan. Dat gebiedje in de hersenen drijft ons ertoe om vetreserves op te slaan zodra het kan."
Oerkracht
De genoemde hamster is dus niet echt een hamster maar een waardevolle oerkracht, aldus de artsen die het boek De Hamstermaatschappij over het fenomeen schreven. In de moderne westerse wereld komt het er juist steeds meer op aan dat je de verleidingen van vet en zoet eten weerstaat. Maar door die hamster is dat heel lastig, zeggen de twee.
Tankstation
Maarten Biezeveld: "Heel vaak zal een mens zich kunnen beheersen omdat hij logisch kan redeneren en iets afwegen. Maar op sommige momenten, als-ie druk is met andere dingen en afgeleid is, ga je makkelijker voor de bijl. Zeker als je om half zes ’s middags bij een tankstation staat en de lunch erbij ingeschoten is. Dan is het heel knap als je je gezonde verstand laat overheersen en die snack laat liggen."
Verleidingen
Op dit gebied is het vooral belangrijk dat het kinderbrein niet steeds blootgesteld wordt aan verleidingen, betogen de twee kinderartsen. Kinderen worden, vooral door sociale media, overstelpt met schadelijke marketing van voedselproducenten. "Alle zeilen moeten bijgezet worden om obesitas te bestrijden", zegt Kreier. Biezeveld vergelijkt het met hoe we nu aan kijken tegen roken. "Vroeger paften we ons een ongeluk in het ziekenhuis waar ik opgeleid ben. Tussen de babyafdeling en de afdeling kinderoncologie was notabene een rookkamer. Nu is dat ondenkbaar. Van sommige dingen is het echt goed dat we wat slimmer worden."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.