Goede voornemens dit jaar wél volhouden? 'kleine stapjes' en 'houd het voor jezelf'
- Nieuws
- Goede voornemens dit jaar wél volhouden? 'kleine stapjes' en 'houd het voor jezelf'
Minder scrollen, meer lezen, stoppen met roken en vooral gezonder leven. In het nieuwe jaar gaan we het allemaal anders doen. Toch is het bijzonder moeilijk om deze goede voornemens vol te houden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat maar liefst 90 procent van de voornemens al in een vroeg stadium stranden. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ze dit jaar wél eens volhouden? "Je kan niet met een toverstafje zwaaien en alles oplossen", zegt Thijs Launspach, schrijver en psycholoog bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
"Waarom moet het per se op 1 januari?" vraagt Kamran Ullah, hoofdredacteur van de Telegraaf, zich af. "Voor mijn idee zou je iedere dag met goede voornemens kunnen beginnen." Thijs Launspach, schrijver en psycholoog, stemt hiermee in.
Niet vertellen
"Veel goede voornemens zijn gedoemd om te mislukken", zegt Launspach. Volgens de psycholoog hebben goede voornemens het imago dat er magisch iets zal veranderen vanaf 1 januari. "Je kan niet met een toverstafje zwaaien en het oplossen." Wel gelooft de schrijver en psycholoog dat je gewoontes kan veranderen. "Maar daar is een boel discipline voor nodig en dat duurt een aantal weken." Launspach stelt dat bewustwording het begin is. "Maar daar komen ook nog wat stappen na." Daarom adviseert de psycholoog om wekelijks te reflecteren, zodat je kan zien waar je staat.
Wat je in ieder geval niet moet doen is het veelvuldig doelen uitspreken aan je omgeving. "We zoeken sociale steun van mensen om ons heen. Als we ons doel delen, krijgen we al gelijk die sociale steun en heb je die beloning al ingewilligd", zegt Launspach. "Dat zorgt ervoor dat je minder snel je doel gaat doorzetten."
Dat het wat langer duurt voordat je iets merkt van je goede voornemens is ook zo voor het lichaam wanneer het begint met sporten, zo stel sportarts Maarten Verschure. "Je lichaam gaat na iedere keer sporten herstellen en pas na 6 weken voel je verschil in conditie. Dan raakt je lichaam meer gewend."
Stapje voor stapje
"We zetten vaak te grote doelen voor onszelf", zegt Cora van Horssen, hoofd kennisteam bij het Nibud. Van Horssen ziet dat veel Nederlanders willen sparen, maar dat een klein percentage het niet lijkt te lukken. Van Horssen adviseert daarom om iedere maand een klein bedrag naar de spaarrekening over te boeken, eventueel via automatisch overboeken. "Zo gaat het nog meer vanzelf."
Launspach, psycholoog en schrijver, adviseert zijn eigen vorm van reflecteren: "Kijk wat je hoogtepunten dit jaar waren, die zijn vaak anders dan gedacht, schrijf je dieptepunten op en stel op wat je volgend jaar zou willen bereiken." Volgens Launspach is het niet een manier van manifesteren, maar juist om pijlen te richten in de richting die je op wil.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!