Cultuur & Media
KRO-NCRV

The Dead Internet Theory: sterft het internet (binnenkort) uit?

foto: Markus Spiske
  1. Nieuwschevron right
  2. The Dead Internet Theory: sterft het internet (binnenkort) uit?

Een nieuwe theorie die Spraakmaker en journalist Haroon Ali steeds vaker ziet opduiken is de theorie van het dode internet. Oftewel: The Dead Internet Theory. Dit stelt dat wanneer alle content op het internet gegenereerd wordt door AI of bots, je onmogelijk meer kunt ontwaren wat echt is en dat dit het einde van het internet inluidt. Zit hier wat in?

Video niet beschikbaar

Spraakmakers-verslaggever Anne van der Veen legt deze vraag voor aan Sander van der Waal van Waag Futurelab. "Het is een interessante theorie en er zit een kern van waarheid in", zegt Van der Waal. Nu al merkt hij dat sociale media en andere platforms overspoeld worden door AI-gegenereerde inhoud.

AI-foto's, -muziek en -video

Denk aan teksten of foto's die gegenereerd worden door kunstmatige intelligentie. AI kan ook muziek maken of zelfs video. "Op de sociale media, Twitter en Instagram zie je steeds meer AI-gegenereerde posts door accounts die dus niet door mensen worden beheerd, maar gewoon automatisch door de technologie gegenereerd worden."

Er zijn zelfs AI-bots die op sociale media met zichzelf in gesprek raken. "De kwaliteit van wat daar gebeurt wordt eigenlijk steeds minder interessant", zegt Van der Waal.

Het wordt eerst erger

Volgens Van der Waal staan we pas in de beginfase van The Dead Internet Theory. "Het gaat eerst nog erger worden voordat het beter wordt." Met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht, maakt hij zich zorgen over de hoeveelheid desinformatie die door AI en bots alleen maar zal toenemen. "Voor mensen wordt het steeds lastiger te achterhalen of de informatie klopt."

Het internet zal door AI dan niet "uitsterven", Van der Waal denkt wel dat er hierdoor een soort tegenbeweging zal ontstaan waarbij de authenticiteit van mensen en echte interactie weer belangrijker wordt. "En daar kan ik niet op wachten."

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie