Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen: 'Een hele trieste situatie'
- Nieuws
- Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen: 'Een hele trieste situatie'
De Israëlische regering heeft volgens Save the Children kinderen uit de West Bank en Gaza gearresteerd. Deze week werd bekend dat de Palestijnse Walid Ahmad, een jongen van zeventien, in een Israëlische gevangenis is overleden. Juliette Verhoeven, senior beleidsadviseur bij Save the Children vertelt in Nieuws en Co meer. Verhoeven doet onderzoek naar Palestijnse kinderen in Israëlische detentiecentra.
Video niet beschikbaar
Walid Ahmad is het eerste kind dat stierf in een Israëlische gevangenis sinds de aanval van Hamas op 7 oktober, melden Palestijnse Autoriteiten. "Zijn lichaam is niet vrijgegeven, de doodsoorzaak is onbekend", vertelt Verhoeven.
Demonstratiedeelname genoeg voor arrestatie
Ahmad had deelgenomen aan een demonstratie en werd vervolgens opgepakt. "Sommige kinderen hebben stenen gegooid, maar aanwezig zijn bij een demonstratie is al genoeg om gearresteerd te worden", zegt Verhoeven. Ook worden kinderen soms gearresteerd wanneer ze op social media hun mening hebben geuit.
Ahmad zat in 'administratieve detentie', dat betekent dat hij is vastgehouden zonder aanklacht, voor onbepaalde tijd. Verhoeven ziet dit als 'de ultieme vorm van onderdrukking', vooral voor kinderen. Na 7 oktober heeft Israël 70 procent van de gevangenen in administratieve detentie genomen. Kinderen kunnen deze vorm van detentie vanaf 11 jaar krijgen, jongere kinderen worden eerder vrijgelaten.
Getuigenissen uit de gevangenis
Dat er zaken bekend zijn over de situatie in gevangenissen, komt omdat volwassenen en kinderen die vrij worden gelaten spreken met Save the Children. Voor de organisatie zijn deze getuigenissen ontzettend belangrijk, omdat mensen kunnen vertellen met wie ze in de cel zaten, en hoe het er daar aan toe ging.
De situatie is schrijnend, weet Save the Children door de getuigenissen van ex-gevangenen: "Wat we te horen hebben gekregen is dat de situatie alleen maar slechter is geworden en dat het voor kinderen moeilijk is, ook omdat het aantal gevangenen na 7 oktober enorm is toegenomen en ze de cellen moeten delen."
'Hele trieste situatie'
Kinderen worden mishandeld, gemarteld en er is een aantal van hen seksueel misbruikt. Ook is er nauwelijks eten en weinig ruimte voor persoonlijke verzorging: "De meeste gevangenen worden onthouden van medische zorg, er is veel verspreiding van besmettelijke ziektes zoals schurft en diarree", zegt Verhoeven.
Daarnaast mogen kinderen niet worden bezocht door hun families en hebben ze geen toegang tot juridische hulp. Tot slot hebben ze geen kans om onderwijs te volgen. "Deze optelsom schetst een hele trieste situatie voor kinderen." De internationale regels rond het gevangen zetten van kinderen worden daarmee niet in acht genomen, vertelt Verhoeven.
Hulp voor kinderen
Save the Children vangt vrijgelaten kinderen op, en geeft psychosociale hulp. "We geven hen een plek om de traumatische ervaringen die ze hebben meegemaakt te verwerken", vertelt Verhoeven. Ook helpt de organisatie ze te integreren in de maatschappij en hun onderwijsachterstand in te halen.
Hoeveel kinderen er in Israëlische gevangenissen zitten is niet duidelijk. In 2023 kwam de schatting uit op rond de 350, maar na 7 oktober is het aantal erg opgelopen. Dat het aantal kinderen niet exact bekend is, komt omdat Israël ngo's en advocaten er niet toelaat.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.