Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Is de boer op de tractor straks verleden tijd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de boer op de tractor straks verleden tijd?

Weinig beelden zijn zo herkenbaar als de boer die op z'n zware trekker over het veld rijdt. En toch komt aan dat beeld in de toekomst misschien een einde. Onderzoekers werken aan robots die allerlei taken van de boer kunnen overnemen.

De boer op de tractor wordt mogelijk verleden tijd


In Lelystad experimenteert de Universiteit Wageningen met een robot die verschillende landbouwtaken zelfstandig kan uitvoeren. Een chauffeur heeft de robot niet nodig: je zet hem op het land neer, hij doet zijn werk en hij stuurt je een e-mailtje als hij klaar is.

Dat scheelt natuurlijk een hoop arbeidskosten, maar misschien nog wel belangrijker is dat de robot ook voor een veel milieuvriendelijkere vorm van landbouw kan zorgen. In Nieuws en Co vertelt landbouwonderzoeker Bram Veldhuisen hoe dat precies werkt.

Hoe lichter, hoe beter voor de grond

Doordat de robot een gps-systeem heeft, legt Veldhuisen uit, weet hij op enkele centimeters nauwkeurig waar hij is. Bovendien is de robot een stuk lichter dan de landbouwmachines die nu worden gebruikt. En dat is handig, want lichtere machines zijn beter voor de bodem. Zware machines verdichten de grond, en daardoor groeien de gewassen minder goed.

De onderzoekers willen de robot ook uitrusten met een slim werktuig, dat precies weet waar het bestrijdingsmiddelen moet spuiten. "Een camerasysteem gaat dan kijken waar onkruid staat, en waar gewassen", legt Veldhuisen uit. "En als het ziet dat er ergens onkruid staat, gaat het alleen op die plek spuiten."

Wortel en ui bij elkaar

Doordat de robot relatief klein en is, wordt het bovendien mogelijk om in één veld verschillende gewassen te combineren. Dat levert winst op voor het milieu, want op die manier kunnen gewassen worden gecombineerd die een positief effect hebben op elkaar. Door bijvoorbeeld wortel en ui bij elkaar in de buurt te planten, blijft de schadelijke wortelvlieg uit de buurt.

Kunnen we de landbouw nog efficiënter maken? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie