Binnenland
EO

Varkensboer legt uit waarom hij een veeprikker gebruikt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Varkensboer legt uit waarom hij een veeprikker gebruikt

In de Tweede Kamer vond woensdag een verhit debat plaats vandaag over de zogenoemde veeprikker: een apparaat waarmee koeien of varkens een stroomstootje kan worden uitgedeeld. In Dit is de Dag legde een varkensboer uit waarom hij het omstreden apparaat gebruikt.

De boer, die anoniem wil blijven gebruikt het apparaat als hij varkens van een stal in een vrachtwagen wil krijgen, of andersom. “We gebruiken het heel beperkt, maar soms is het beter voor het dierenwelzijn. Als er 15 zelfstandig uit een vrachtwagen komen en 2 niet, geef je die een prikje en gaan ze eruit. Als je dat niet doet, moet je hem eruit gaan duwen en dat is voor een dier ook heel vervelend."

Ook het voorste dier een prikje geven kan helpen, zegt hij, want dan wordt de hele kudde aangespoord om aan de wandel te gaan. "Als de andere varkens gaan duwen, kan dat ook veel stress veroorzaken."

Stroomstootapparaten in de veesector: hoe diervriendelijk is dat? (25 september 2024) - Dit is de Dag

Tegen de zin van de varkensboer in, wil de Tweede Kamer een verbod. De boer denkt dat de varkens dan meer gaan lijden. "Dat vind ik best triest." Landbouwminister Wiersma (BBB) wilde het verbod overigens niet, maar kreeg het aan de stok met haar eigen coalitiegenoten PVV, VVD en NSC die wel voor een verbod zijn.

Collega-varkensboer Inge Vleemingh is wél voorstander van een verbod op de veeprikker. "Onze ervaring is dat heel veel samenhangt met de inrichting van je stal, of een veekar. Dieren die bijna nooit buiten komen, hebben moeite met naar een veekar lopen. Als je hem een paar seconden de tijd geeft, gaat zo’n dier wel met de rest mee", zegt ze. "We hebben steeds minder tijd voor de dieren, dus hebben we steeds meer middelen nodig om snelheid te krijgen in het systeem."

Ze vindt dat de sector eens moet gaan nadenken over een diepere vraag: hoe willen wij met dieren omgaan? "Dit is een systeem waar ik niet meer achter kan staan. Je moet nadenken: wat betekent vlees? Hoe vaak willen we het eten? Als Nederland kloppen we onszelf vaak op de borst dat we de allerbeste zijn, dus laten we dat hier ook doen."

Stieren

Niet alleen bij varkens wordt de veeprikker gebruikt, maar ook bij koeien. En ook voor koeienboeren wordt het lastig, zegt veehouder Wouter Hertendorf van LTO. "Een stier aan zijn poot op de kar trekken, dat zal niet meevallen…" zegt hij. Hij nodigt de hele Tweede Kamer uit bij zijn bedrijf om te komen kijken. Wat hem betreft kan er een compromis worden bedacht: "Je kunt de voltage nog lager zetten. Dan is de prik veel minder erg."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie