Hoe vergroot je de biodiversiteit in de duinen?
- Nieuws
- Hoe vergroot je de biodiversiteit in de duinen?
De biodiversiteit in de duinen verbetert door een rijkere bodem aan te leggen. Althans, dat hopen onderzoekers en duinbeheerder Dunea. Op de Veluwe zijn al successen geboekt met deze aanpak.
Strijd tegen arme biodiversiteit duinen
Je kunt wel gewoon allerlei verschillende planten aanplanten, maar die moeten dan wel een goede voedingsbodem hebben. Je kunt het ook omdraaien: zorg voor een rijke bodem - met veel schimmels en bacteriën - en dan komen de planten vanzelf aanwaaien.
Op de Veluwe is het al gelukt om op deze manier graslanden om te toveren in mooie heidevelden. In het duingebied tussen Monster en Katwijk, beheerd door Dunea, kijken onderzoekers nu of duinen ook gevoelig zijn voor dit trucje.
Gedwarsboomd door de droogte
Daarvoor is een gebiedje afgezet waar onderzoekers een deel van de grond verrijken met schimmels en bacteriën, en een deel ongemoeid laten. Door de aanhoudende droogte laat het resultaat nog even op zich wachten, maar de verwachting is dat op de rijke grond meer soorten zullen opkomen.
Gebeurt dat inderdaad, dan ontstaat een wisselwerking. Door de aanwezigheid van planten komen er nog meer schimmels en bacteriën, waardoor de planten nog beter gaan groeien, waardoor .. afijn, u begrijpt het.
Praktische toepassing
Duinbeheerder Dunea heeft een direct belang bij het onderzoek. Hoewel een groot deel van de duinen van goede kwaliteit is, geldt dat niet voor alle stukken. Als de proef slaagt, kunnen ze de techniek gebruiken om de kwaliteit van deze stukken verbeteren.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap