Wetenschap & Techniek
EO

'De huidige risico's van AI zíj́n heel groot', waarschuwt deze promovenda

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De huidige risico's van AI zíj́n heel groot', waarschuwt deze promovenda

Als het gaat over de gevaren van AI, denken veel mensen aan robots die ons ooit gaan overheersen. Maar vergis je niet, artificial intelligence zorgt nú al voor veel gevaren. Dat zegt theoloog Maaike Harmsen, die promoveert op het onderwerp AI. "Het zorgt voor depressiviteit bij jonge meisjes", zegt ze in De Ongelooflijke Podcast.

#144 - Het gevaar van AI en hoe het ons nu al beïnvloedt (met Maaike Harmsen en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Harmsen promoveert op de theologische en filosofische implicaties van nieuwe technologie. Eén van die implicaties zijn dus depressieve klachten bij kinderen: "Als je heel veel foto’s en filmpjes bekijkt op Instagram en jezelf vergelijkt met kunstmatige foto’s van mensen die net iets mooier zijn dan ze eigenlijk zijn, dan zijn sommige meisjes daar gevoelig voor. En het algoritme van Instagram zegt: dit vind jij ook leuk, dus je krijgt nog meer", vertelt Harmsen.

Een ander, misschien wel bizarder voorbeeld is de opkomst van de ziekte Gilles de la Tourette onder jongeren. "Gilles de la Tourette was een onderwerp op TikTok en in Engeland zagen ze een toename van jongeren die die verschijnselen ineens hadden. Ze keken ernaar en dachten: heb ik dat ook, zo’n tic? Dan ga je erop letten en opeens heb je het zelf ook…"

Fabeltjesfuik

Een bekend ander voorbeeld is de beroemde 'fabeltjesfuik' op YouTube, vertelt Harmsen. YouTube-gebruikers krijgen aanbevelingen op basis van hun kijkgedrag. Kijken mensen veel video’s waarin complottheorieën worden verspreid, hoe meer complottheorieën ze krijgen. Dat is soms best ironisch, vindt Harmsen: "Mensen zeggen: de elite is bezig met AI! Maar op YouTube zitten ze het algoritme klakkeloos te volgen. 'Oh, iets met WEF, dat zal wel goed zijn!'"

Toch is Harmsen niet somber over de toekomst van de techniek. Haar laatste boek heet zelfs ‘Dank God voor techniek’. "Als je moreel handelt en AI als hulpmiddel ziet en niet als vervanger van de mens, dan kunnen er hele mooie dingen gebeuren."

Ster advertentie
Ster advertentie