Binnenland
NOS

Digitale systemen nog lang niet toegankelijk genoeg voor mensen met een beperking

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Digitale systemen nog lang niet toegankelijk genoeg voor mensen met een beperking

Het online regelen van zaken blijft een grote uitdaging voor mensen met een beperking, blijkt uit een jaarlijks rapport waaraan het College voor de Rechten van de Mens heeft meegewerkt. Hoewel er stappen worden gezet om digitale toegankelijkheid te verbeteren, ervaren mensen met een beperking nog veel obstakels.

Video niet beschikbaar

De overheid werkt aan verbeteringen en vanaf 2025 wordt nieuwe wetgeving van kracht die digitale toegankelijkheid verder moet afdwingen. Maar volgens Wendy van Hal, programmamanager bij het College voor de Rechten van de Mens, is er nog een lange weg te gaan. Slechts 6% van de apps en websites van de overheid voldoet op dit moment aan de wettelijke eisen. Ook ontbreekt het in de zorg en het onderwijs het nog aan duidelijke toegankelijkheidseisen.

Vermoeiend

Natalja van Luijk ervaart dagelijks hoe ontoegankelijk digitale systemen kunnen zijn. Zij heeft het Ehlers-Danlos-syndroom. "Mijn gewrichten gaan makkelijk uit de kom. Ik zit dus met mijn handen vol beugels en spalken", vertelt ze. Vooral typen en het gebruik van een touchscreen kosten haar veel energie. "Mijn grootste ergernis is dat ik steeds opnieuw dingen moet invullen. Wanneer ik iets heb ingevuld en vervolgens de vraag krijg of ik het nog even op de mail wil zitten, is dat erg vermoeiend."

Eenvoudige aanpassingen, zoals multiplechoice-opties en automatische invulfuncties, zouden voor haar een groot verschil maken. "Maar het automatisch invullen werkt niet altijd goed. Soms gebruik ik andere woorden en moet ik helemaal terug om alles aan te passen", voegt ze toe.

Naast het verbeteren van systemen zou ook meer informatie over beschikbare hulpmiddelen helpen. Van Luijk ontdekte bijvoorbeeld pas een jaar geleden de mogelijkheid om spraak om te zetten naar tekst. "Ik wist dat niet en had niemand in mijn omgeving die dat wist. Dus daar mag meer bekendheid aan gegeven worden."

Impact

De impact van de ontoegankelijke digitale systemenop het leven van Van Luijk is groot. Sommige formulieren vult ze niet meer in. "Ik laat het. Ik doe het niet. Terwijl ik het eigenlijk wel nodig heb én er recht op heb." Daardoor loopt ze soms geld mis, omdat het invullen van bepaalde aanvragen te veel energie kosten.

Hoewel Van Luijk merkt dat er steeds meer aandacht komt voor digitale toegankelijkheid, heeft ze een duidelijke boodschap voor ontwikkelaars: "Betrek mensen die het gaan gebruiken eerder bij het maken van zulke apps en websites. Vraag aan ons: werkt dit? Nu worden we er niet genoeg bij betrokken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie