Hoe Chinese apps Europa veroveren
- Nieuws
- Hoe Chinese apps Europa veroveren
De nieuwe Chinese AI-chatbot DeepSeek veroorzaakte deze week paniek op de beurs en in de tech-sector. Voor een schamele 5,6 miljoen en met veel minder chips lijken ze hetzelfde te kunnen als bots van concurrenten OpenAI, Microsoft en Meta. Is het een gevalletje 'beter goed gestolen dan slecht bedacht’? Of blijven wij China structureel onderschatten, nu ook de sancties van de Verenigde Staten geen effect lijken te hebben? Te gast is dr. Rogier Creemers, docent Moderne Chinese Studies aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in het Chinese digitale technologiebeleid. Wat weet China allemaal van ons als we niet van haar technologie kunnen afblijven? En is China straks de baas van het internet?
Video niet beschikbaar
Gedwongen innovatie
Volgens Creemers laat de schok over DeepSeek zien dat wij China wederom onderschat hebben: "Wij denken dat China niet kan innoveren, maar enkel kan kopiëren, want het is een gesloten maatschappij met confucianistische waarden. Toch komt China steeds weer met een competitief en efficiënt product tegen een extreem lage prijs." Creemers legt uit dat de sancties van de Verenigde Staten misschien juist hebben bijgedragen aan het succes van DeepSeek: "China werd door de sancties en schaarste gedwongen om af te wijken van gebaande paden, wat cruciaal is voor innovatie."
Privacy
Ondanks het succes zijn er net als bij het Chinese TikTok, ook bij de Chinese chatbot, zorgen over de privacy van gebruikers. Zo valt te lezen in de privacyverklaring van DeepSeek: "De persoonlijke informatie die we over je verzamelen, bewaren we op veilige servers in de Volksrepubliek China." Toch was DeepSeek deze week de meest gedownloade app in de App Store van Apple. Ook andere Chinese platforms, zoals TikTok, zijn onverminderd populair onder Nederlandse gebruikers.
RedNote
Zijn we afhankelijk van dit soort Chinese technologieën? Creemers ziet de afgelopen jaren een verschuiving plaatsvinden onder jongeren ten opzichte van China: "Jongeren kijken anders naar Chinese producten dan oudere generaties; er is een groeiende groep die de link met China geen probleem lijkt te vinden." Creemers verwijst naar de situatie in de Verenigde Staten, waar gebruikers na het verbod van TikTok vertrokken naar het vergelijkbare Chinese RedNote (Xiaohongshu). Deze Chinese app, in het Chinees 'klein rood boekje', was na het verbod van TikTok de meest gedownloade app in de Verenigde Staten.
Europa's verantwoordelijkheid
Hoe moet Europa reageren op de ontwikkeling en populariteit van Chinese technologieën? Volgens Creemers ligt een groot deel van de verantwoordelijkheid bij Europa zelf: "Als we ons druk maken over privacy, moeten we in eerste instantie goed kijken naar onze eigen wetten en regels. Als een product hier op de markt komt, dient het te voldoen aan Europese wet- en regelgeving over privacy. Als dit niet goed gaat kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Of onze eigen wetgeving is niet adequaat, en dan moeten wij deze aanpassen. Of we passen het niet goed toe. In beide gevallen ligt de bal bij ons, niet bij Beijing."