Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Cliteracy: ben jij wel seksueel geletterd?

foto: ccfoto: cc
  1. Nieuwschevron right
  2. Cliteracy: ben jij wel seksueel geletterd?

De hoofdstedelijke poptempel Paradiso staat vanavond in het teken van seks. Of beter: van de vrouwelijke seksualiteit. Want die is nog steeds onderbelicht, vindt seksuologe Ellen Laan. Tijd voor meer 'cliteracy'.

Je ziet het in de filosofie, de wetenschap, film, pornografie: het mannelijk perspectief op seksualiteit is nog steeds overheersend. Terwijl onze samenleving geobsedeerd is door het vrouwelijk lichaam, is er nog maar bar weinig bekend over het vrouwelijk seksueel genot. Sterker: de mens stond eerder op de maan (in 1968) dan bekend was hoe de clitoris er precies uitziet (1998).

Hoogste tijd om dat schandalige gebrek aan kennis weg te nemen, moet seksuologe Ellen Laan gedacht hebben. Hoogste tijd voor meer cliteracy – seksuele geletterdheid, maar dan toegespitst op de vrouwelijke seksualiteit. Vanavond staat de Amsterdamse poptempel Paradiso geheel in het teken van cliteracy, waarbij Laan samen met schrijfster Emma Curvers op zoek gaat naar de vrouwelijke seksualiteit.

Laan was eerder vandaag te gast bij Nieuws en Co:

Wat weten we van de clitoris?

Ze sprak ook al over dit thema met de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu:

Hoe belangrijk zijn seksueel plezier en orgasmes voor een vrouw?

‘Er zijn cynische biologen die zeggen dat seksueel plezier voor vrouwen volstrekt irrelevant is, want wij hoeven niet klaar te komen om zwanger te kunnen worden. Maar dat vind ik nogal een armzalige definitie van seksualiteit. Orgasmes zijn voor vrouwen net zo belangrijk als voor mannen, want elk orgasme zorgt voor een scheutje dopamine. Dopamine stimuleert het pleziercentrum in je brein, en als je een goed gestimuleerd pleziercentrum hebt, heb je ook meer zin in seks.’

Hoe kunnen vrouwen meer plezier beleven aan seks?

‘Om meer plezier te beleven aan seks, zouden vrouwen vooral veel meer aan zichzelf moeten denken, dus egoïstischer moeten zijn. Dat houdt ook in dat je moet weten dat je het vooral van je clitoris moet hebben om seksueel opgewonden te raken en klaar te komen, en niet van je vagina. Je vagina is vooral je baringskanaal. Het voornaamste seksuele orgaan voor vrouwen is dus de clitoris, die moet je echt stimuleren. Je kan hem aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant stimuleren. En wat wij in ons onderzoek hebben gevonden is, dat vrouwen nog steeds aarzelen om zichzelf seksueel te stimuleren of om de clitoris door hun partner goed te laten stimuleren. (Lees het hele interview)

De cynische bioloog die Laan aanhaalt mag dan een armzalig idee over seks hebben, hij vestigt wel de aandacht op een interessant raadsel. Want voor de voortplanting is het vrouwelijk orgasme inderdaad niet noodzakelijk. Hoe en wanneer in de evolutie is het dan ontstaan, en waarom? Vorig jaar leidde die vraag tot een fascinerend onderzoeksresultaat – misschien wel de oplossing van de ‘mysterie’ van het vrouwelijk orgasme.

Het 'mysterie' van het vrouwelijk orgasme

Bij mensenvrouwen is de eisprong onafhankelijk van de seksuele activiteit. Het is een regelmatige, maandelijkse cyclus. Zoniet bij sommige andere zoogdieren. Bij katten en konijnen bijvoorbeeld wordt de eisprong juist opgewekt door seks. Volgens de analyse van de ontwikkelingsbiologen ontstond deze vorm van ovulatie vroeger in de evolutie. Pas later – maar nog altijd zo’n 75 miljoen jaar geleden - ontstond de spontane regelmatige ovulatie zoals we die bij de mens kennen. Vandaar is het nog maar een klein stapje naar de nieuwe theorie: zou het misschien kunnen dat het vrouwelijk orgasme is ontstaan in de tijd dat seks tot de eisprong leidde – dat misschien juist wel het orgasme de reflex was die tot die eisprong leidde? (Lees het hele artikel)

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie