De SP wil nationaliseren, maar of het er goedkoper van wordt, is de vraag
- Nieuws
- De SP wil nationaliseren, maar of het er goedkoper van wordt, is de vraag
De SP wil verschillende sectoren nationaliseren. Of het er veel goedkoper van wordt is de vraag, maar dat is ook niet de belangrijkste drijfveer, zegt financieel woordvoerder van de SP, Mahir Alkaya, in Geld of je leven rekent door. "Het belangrijkste is dat we grip krijgen op onze nutsvoorzieningen."
Video niet beschikbaar
De SP wil verschillende nutsvoorzieningen weer in handen van de overheid brengen. Denk aan de energiemarkt, het OV, maar ook een nationale betaal- en spaarbank. Alkaya wil daarmee bureaucratie schrappen. "Je hebt minder aanbestedingen, minder reclames, minder marketingbudget en minder bonussen aan de top." Maar hij benadrukt dat geld niet de belangrijkste drijfveer is. "Het belangrijkste is dat we grip krijgen op onze nutsvoorzieningen."
Om de kosten te dekken heeft de SP een bedrag gereserveerd dat is gebaseerd op de huidige staatsbedrijven en het dividend dat zij jaarlijks uitkeren. Dat is 400 miljoen euro per jaar, zegt Alkaya. Per sector kun je kijken hoe je verschillende sectoren nationaliseert. "Elke sector heeft een andere aanpak nodig. En het gaat ook niet binnen één jaar gebeuren."
400 miljoen niet genoeg
Volgens econoom Ester Barendregt is 400 miljoen niet genoeg om sectoren terug in handen van de overheid te brengen. "Het kan niet uit, nee. Dat gaat niet lukken met 400 miljoen."
Alkaya benadrukt dat niet alle individuele bedrijven teruggekocht worden, want dan is het inderdaad te weinig. "Je moet per sector bekijken. Als je Nationaal Zorgfonds opricht, hoef je niet al die verzekeraars uit te kopen, maar dan zet je er een alternatief naast, waardoor je de commerciële aanbieders overbodig maakt."
Het hele gesprek met Mahir Alaka en Ester Barendregt is hieronder te beluisteren:
Geld Of Je Leven rekent door: wat kosten de plannen van de SP? (14 november 2023) - Geld of je leven
De SP is de vierde partij die meedeed aan Geld of je leven rekent door. Eerder waren de financiële woordvoerders van ChristenUnie, NSC en BBB te gast:
Tweede Kamerverkiezingen 2023
NPO Radio 1 besteedt uitgebreid aandacht aan de strijd om de zetels. Naast de debatten van NOS en EenVandaag bespreken Xander van der Wulp en Joost Vullings de stembusstrijd in hun dagelijkse podcast en organiseert het radioprogramma Dit is de Dag het DIDD Verkiezingscafé waarin politici vragen uit het publiek beantwoorden.