Buitenland
NOS

Historicus James Kennedy over de gepolariseerde verkiezingen in de Verenigde Staten

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Historicus James Kennedy over de gepolariseerde verkiezingen in de Verenigde Staten

Ondanks de toenemende polarisatie en de ongekend spannende verkiezingen, houdt historicus James Kennedy geloof in het politieke midden in de VS. De meeste Amerikanen zullen de uitslag van de verkiezingen accepteren, zegt hij.

Waar is het politieke midden in de VS?

Video niet beschikbaar

James Kennedy, afkomstig uit de Verenigde Staten, is historicus. Zijn moederland zal hoe dan ook na de verkiezingen morgen een andere vorm aannemen denkt hij. Zoals de peilingen er nu naar uitzien, zal het een spannende race worden. Als de peilingen kloppen, dan zijn de resultaten niet direct duidelijk. Vier jaar geleden was dat ook het geval, toen duurde de hertellingen vier dagen.

Onzekerheid

Als dat het geval is, zal de sfeer in het land bedrukt zijn denkt Kennedy: "Als het echt uitkomt zoals ze nu voorspellen, dan zitten we dagen in onzekerheid. Driekwart van de Democraten zegt angst te beleven van de verkiezingen en tweederde van de Republikeinen." Maar de peilingen kunnen er ook flink naast zitten. "Het kan ook zijn dat de resultaten sneller en beslister binnenkomen", aldus Kennedy.

Herhaling van geweld voorkomen

Vier jaar geleden weigerde Donald Trump zijn nederlaag te erkennen. Dat culmineerde zelfs in de bestorming van het Capitool. De autoriteiten bereiden zich nu al voor op eventuele onrust. Kennedy: "Mijn gevoel is dat de meeste Amerikanen de verkiezingen op een vreedzame manier willen zien verlopen." De historicus vraagt zich af of geweld de meest waarschijnlijke ontknoping zal zijn, maar de optie is niet uit te sluiten.

"Deze beleving van goed en kwaad is niet gezond voor een land", vervolgt hij. Verzoening en samenwerking lijken dan ook verder weg dan ooit. Dit kan een verdere toename van polarisatie in de hand helpen zegt de historicus.

Politieke verlamming

Kennedy ziet dat er in een land waar de verhoudingen erg gespannen staan voor langere tijd, er een chronisch gebrek is aan vertrouwen. "Ik zie in die zin een vorm van politieke verlamming en vruchteloze pogingen om dingen te bereiken in de politiek." Daartegenover staat dat uit onderzoek blijkt dat 83% van de mensen het resultaat van de verkiezingen zal accepteren.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie