Wie is de 'elitaire' CDU-leider Merz en welk beleid wil hij doorvoeren in Duitsland?
- Nieuws
- Wie is de 'elitaire' CDU-leider Merz en welk beleid wil hij doorvoeren in Duitsland?
Bondskanselier Olaf Scholz (SDP) moet het veld ruimen na vier jaar bondskanselierschap. Zijn grote concurrent Friedrich Merz van de CDU zal hem opvolgen. "Hij is optimistisch en denkt op de hoogte van zijn macht te zijn", zegt de Duitse journalist Annette Birschel bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Na Angela Merkel (CDU) verscheen Scholz ten tonele, maar er is flink wat gebeurd in de periode sinds 2021. Zo zijn er grote zorgen over de Duitse economie en is migratie en asiel ook een issue voor stemmers. Merz (CDU), de gedoodverfde opvolger, is ook niet alom geliefd. "Hij komt arrogant en elitair over. Iemand die afstand heeft tot het volk", aldus Birschel.
De gewone Duitser
Ook binnen zijn eigen partij is Merz niet per se een graag geziene gast. Zo is hij weleens uit de politiek gestapt en heeft hij drie keer geprobeerd om lijsttrekker te worden. Merz is een behoorlijk rijke man en heeft een privévliegtuig, wat sommigen tegen de haren instrijkt. "Hij geeft de indruk dat hij niet weet wat de gewone Duitser bezighoudt, zoals de hoogte van hun pensioen of bijstand", zegt Birschel.
"Hij probeert iets losser over te komen en grappen te maken. Maar dat komt niet echt aan", gaat Birschel verder over Merz' campagne. "In de peilingen zag je dat mensen denken: dit moet dan maar."
Richtingenstrijd
Merz zou bondskanselier worden "bij gebrek aan beter", aldus Birschel. De "richtingenstrijd" binnen de CDU zou Merz de functie hebben bezorgd. "Merkel had het naar links geschoven, er was een behoefte om het weer meer naar rechts te zeilen, ook om AfD de baas te zijn", legt Birschel uit. Merz staat dan ook voor een 'sterke economie', ondernemers en wil ook de belastingen verlagen, wat traditionele standpunten zijn voor de CDU.
Migratiestandpunt
Bovendien breekt Merz met Merkels standpunten over migratie. "Hij probeert heel erg naar rechts te duwen", zegt Birschel. Daarmee hoopte de partij stemmers bij hun grote concurrent AfD weg te snoepen, wat dus is gelukt. Tegelijkertijd heeft Merz de 'Brandmauer' opgericht. Letterlijk vertaald een 'brandmuur', wat betekent dat de aangesloten partijen hebben afgesproken onder geen enkele omstandigheid in zee te gaan met de AfD. Een cordon sanitaire, dus.
Birschel vraagt zich af of de partijen dat "volhouden". Op lokaal niveau werken de partijen CDU en AfD namelijk al wel samen, waardoor het niet uit te sluiten valt dat het op landelijk niveau op een gegeven moment ook zou kunnen gebeuren. Al heeft Merz in de tussentijd duidelijk proberen te maken dat hij onder geen beding in zee gaat met Alice Weidel.
Beleid
Maar welk beleid wil Merz eigenlijk gaan uitrollen? De CDU-leider pleit voor een hogere eigen bijdrage op onderwijs en wil ook de belastingen verlagen voor ondernemers en de rijkste Duitsers. "Dat geld zou weer in de kas komen omdat de economie dan groeit, maar economische experts zeggen dat het niet zo simpel is. Het is dan ook nog steeds niet genoeg voor de gigantische investeringen die nodig zijn, zoals bij infrastructuur", zegt Birschel.
Merz heeft zich eerder in de nesten gewerkt en zijn tegenstanders hoopten dat hij een "uitglijder" zou maken. Maar dat hield Merz niet tegen. "Hij was zichtbaar en liet zich interviewen, hij is optimistisch en denkt op de hoogte van zijn macht."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!