Kan 'politieke wonderboy' Lindner zijn carrière redden bij Duitse verkiezingen?
- Nieuws
- Kan 'politieke wonderboy' Lindner zijn carrière redden bij Duitse verkiezingen?
Christian Lender werd vorig jaar nog ontslagen als minister van Financiën, wat resulteerde in het instorten van de Duitse coalitie. Zijn Freie Demokratische Partei (FDP) lijkt het mede daardoor niet goed te zullen doen tijdens de aanstaande verkiezingen op 23 februari. Het staat er zelfs zo slecht voor dat ze mogelijk de kiesdrempel van 5 procent van de stemmen niet gaan halen. Maar kan Lindner het tij nog keren? "Het is een ongelooflijk goede pr-man", zegt journalist Annette Birschel bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Lindner werd lange tijd gezien als een politiek wünderkind, maar die tijd lijkt voorbij. De FDP-leider zou de val het kabinet hebben regisseert om zijn partij te redden, maar staat nu toch weer als leider op tijdens de verkiezingen. De FDP doet het dan ook slecht in de peilingen en staat op 4 procent, een procentpunt te laag om de kiesdrempel te halen voor het kabinet. "Hij dacht de redder van de economie te zijn, maar dat pakte verkeerd uit", vertelt Birschel.
Wie is Lindner?
"Hij is echt een heel goede spreker", zegt Birschel. Lindner wist dus ook gelijk indruk te maken toen hij in 2013 bij de FDP kwam. De partijleider kan "zonder script een uur lang" praten, benadrukt Birschel. "Dan snap je eigenlijk dat de partij hem toen gevolgd is. En de kiezers dus ook."
Lindners drive komt voort uit de gedachte dat je je eigen carrière kan "maken", evenals de politiek. De politicus is dan ook niet met een zilveren lepel in de mond geboren, maar heeft zichzelf "opgepoetst." De voormalige minister van Financiën heeft Politicologie gestudeerd en zelfs een uitstapje gemaakt richting Filosofie, vertelt Birschel. Als student is hij ook nog eens een eigen pr-bedrijf begonnen.
Rasopportunist
Bovendien is Lindner een "rasopportunist", aldus Birschel. "Het kan hem eigenlijk niet schelen, als het op het plaatje maar mooi is." En dat kan hem soms flink wat kritiek opleveren, zoals hoe hij zich gedroeg in de coalitie. "Dat hebben de kiezers hem niet vergeven."
Steun aan Elon Musk
Lindners wispelturige houding richting AfD wordt hem ook niet in dank afgenomen. De ene keer zegt Lindner dat het hem "niet kan schelen" hoe een kandidaat gekozen wordt, ook als dat een AfD'er is. Maar vervolgens zegt hij "onder geen beding" te willen samenwerken met de partij. "Wat hem ook veel sympathie kost en waar mensen hem dus ook niet echt meer in vertrouwen, is dat hij zich heel duidelijk achter Elon Musk staat", voegt Birschel toe.
"Hij heeft uitdrukkelijk gezegd dat hij dat hij de koers van Elon Musk fantastisch vindt", meldt Birschel. "En hij heeft nu gezegd 20 procent minder ambtenaren, minder bureaucratie, minder regels en belastingverlagingen voor de bedrijven te willen."
Volgens Birschel kijkt Lindner te veel naar de rechtse kiezers, om zo wellicht wat stemmers bij de AfD weg te snoepen. "Maar dat is toch iets waar mensen van zeggen: we willen dat eigenlijk helemaal niet, dat vinden we toch onbetrouwbaar", zegt Birschel.
Beleidsvoorstellen
Lindner is dus voor minder regels, minder bureaucratie en minder belasting voor grote bedrijven. Maar daarnaast profileert hij zich als voorstander van de midden- en kleinbedrijven, omdat er meer geïnvesteerd zou moeten worden in de infrastructuur daarvan. Burgers zouden zelf ook meer moeten doen voor hun loopbaan, vindt Lindner. Bovendien wil hij af van de klimaatbescherming en wil hij de 'groene' politiek "uitwassen", zegt Birschel.
Schuldplafond
In Duitsland geldt het 'Schuldenbremse', wat inhoudt dat het begrotingstekort niet hoger mag zijn dan 0,35 procent van het BBP. Maar die regel wordt sommige politici gezien als te beperkend. "Duitsers zijn heel gevoelig voor onzekerheid, dan worden ze bang", meent Birschel. Tegelijkertijd zien de Duitsers in dat er geïnvesteerd moet worden om de economie "uit het slop" te halen. De CDU heeft al aangegeven de regel te willen hervormen, maar Lindner wil juist vasthouden aan de 'Schuldenbremse.'
Toch in de coalitie?
En dat kan de 46-jarige Lindner duur komen te staan. Met slechts 4 procent van de stemmers zou het kunnen dat hij niet in de nieuwe coalitie komt. Om dat te bewerkstelligen, verzet hij zich tegen de samenwerking van de beoogde winnaar CDU met SDP en Die Grünen, in de hoop dat de FDP die derde plek in het kabinet in kan nemen.
Maar om dat voor elkaar te boksen, moeten Lindner en de FDP in ieder geval nog 1 procent van de stemmen extra weten binnen te slepen. Op 23 februari gaan de Duitsers naar de stembussen en zal het duidelijk worden of dat gelukt is.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!