'Veel Olympische sporters verdienen minder dan modaal'
- Nieuws
- 'Veel Olympische sporters verdienen minder dan modaal'
Over exact één week luidt het startschot in Parijs, voor de 33ste editie van de Olympische Spelen. De sporters stomen zichzelf klaar en dit is een fulltime aangelegenheid. Echter verdient vier op de tien olympische sporters nauwelijks meer dan het minimumloon. Sportkoepel NOC*NSF vindt dat dat anders moet. "Topsport zou een beroep moeten zijn", zegt NOC*NSF woordvoerder Lieselot Meelker bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Oud-topwielrenner en Spraakmaker Maarten Ducrot vindt het belangrijk dat dit onderwerp aan bod komt. Zelf merkte hij na twaalf jaar topsporten dat hij financieel gezien geen basis had om zijn toekomst op te bouwen. "Je begint helemaal van de start."
Stipendium
"Geld is maar een middel" zegt de oud-topwielrenner. Ducrot vertelt dat topsporters stipendiums krijgen toebedeeld. "Dat is geen inkomen, maar een uitkering", stelt Ducrot, waarna hij uitlegt dat de vergoeding met vele criteria komt waaraan je moet voldoen.
Oud-tophockeyer Kim Lammers heeft de haken en ogen van het stipendium, gedurende haar sportcarrière, zelf ondervonden. "Ik ben er destijds mee gestopt, omdat het te veel gedoe was", zegt Lammers. NOC*NSF woordvoerder Meelker vertelt dat er grote verschillen onderling zijn: "Dat hangt af van de mate waarin je kunt bijverdienen naast je sport. Mensen die het goed doen en contracten hebben, komen niet meer in aanmerking voor het stipendium, maar hebben geen vaste basis."
Bijfactor doch belangrijk
"Topsport zou een beroep moeten zijn", zegt Meelker. "Nu zijn vele sporters slechter uit dan een modaal verdiener." Meelker stelt dat vele sporters leven voor de sport en dat geld slechts een factor is. "Maar ook een bijfactor kan zeer belangrijk zijn", zegt Bas van Sluis onderzoeksjournalist bij het Dagblad van het Noorden.
Luisteraar Els Bertus van Kempen vindt het kleinzielig dat sporters uit allerlei potjes moeten sprokkelen. "Die mensen moeten onder hoge druk presteren", zegt Bertus van Kempen. "Geef hen een gevoel van eigen waarde door hen te financieren." Waar Ducrot mee instemt: " Inderdaad, dat zou een grootser gevoel van eigenwaarde geven. We zitten allemaal mee te genieten van de topsporters."
Rolmodellen
"Niet over mijn rug, van mijn belastingcenten", zegt luisteraar Martinus Steenbergen. "Ik vind sport een hobby". Oud-tophockeyer Lammers vindt deze insteek te simpel. "Topsport levert de staat een boel op. Daarnaast zijn topsporters de rolmodellen voor jonge talenten en daarmee zeer belangrijk om hen te motiveren."
Fictief dienstverband
"Op het moment dat je mensen vraagt hun levensinvulling eraan te wijden en dan alleen een stipendium geeft is het niet in balans", zegt Adam Bakker van NL sporter, zij behartigen de belangen van topsporters.
Bakker stelt dat het een fictief dienstverband is, terwijl topsport een fulltime beroep is. "Behandel het dan ook zo."