Sport
KRO-NCRV

Waarom de Parijzenaars geen zin hebben in de Olympische Spelen: 'Als je er woont, is het een hel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de Parijzenaars geen zin hebben in de Olympische Spelen: 'Als je er woont, is het een hel'

Nu het EK Voetbal achter de rug is, is het tijd om vooruit te blikken op de Olympische Spelen in Parijs. Deze zomer barst het sportgeweld los in de Franse hoofdstad, maar is de stad er wel klaar voor? "Als je in Parijs woont, is het een hel", zegt Stefan de Vries, correspondent en journalist, bij Spraakmakers. "Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn."

Video niet beschikbaar

Parijs maakt zich op voor de Olympische Spelen en één van de dingen waar de Fransen druk mee zijn geweest is het reinigen van de Seine. Er moet namelijk in worden gezwommen deze zomer, wat eerder niet kon omdat de rivier veel te vies was. Aan het begin van de rivier is een installatie gebouwd om rioolwater op te vangen en te zuiveren, legt De Vries uit.

Fantastisch spektakel

Wat ook anders zal zijn, is dat de openingsceremonie niet in een stadion maar in de openbare ruimte wordt gehouden. "Het wordt ongetwijfeld een fantastisch spektakel, want dat kunnen de Fransen wel. Het zal heel theatraal zijn. Het is een boottocht over de Seine", vertelt De Vries. Tijdens de ceremonie worden tussen de 300 en 400 duizend toeschouwers verwacht.

QR-code

Hoewel het een sportfeest moet worden, zijn er ook wat nadelen voor de Parijzenaars. Zo moeten inwoners gebruikmaken van een QR-code om door de stad te kunnen bewegen. "Als je in Parijs woont, is het een hel", meent De Vries. Dat komt mede doordat de stadions "midden in de stad" gebouwd zijn, om zo voor mooie beelden te zorgen en mensen meer te betrekken. Maar de Parijzenaars vinden het maar niets en vertrekken uit de stad gedurende de Spelen.

Beveiliging

"Parijs staat op scherp", gaat De Vries verder. De stad wordt "zeer sterk" beveiligd deze zomer. En dat is ook niet zo gek, naar verwachting komen er 15 miljoen mensen af op het sportevenement. Dat betekent ook dat er veel beweging plaatsvindt. De Vries adviseert op lekker te lopen. "Het is een relatief kleine stad, maar de helft van Amsterdam. Dat beseffen veel mensen niet."

Metrokaartjes

Maar de nalatenschap van president Sarkozy wordt vóór de Olympische-periode opgeleverd, namelijk de verdubbeling van het Parijse metronet van 200 naar 400 kilometer. Dat klinkt fijn, maar ook daar zijn de Parijzenaars ontevreden over.

Niet alleen omdat veel haltes, veelal waar de stadions gebouwd zijn, worden afgesloten, maar ook omdat de prijs van metrokaartjes meer dan verdubbeld is voor de gelegenheid. "Ze zeggen: na de Spelen wordt het weer de normale prijs. Maar je weet het nooit", zegt De Vries. "En die lijnen zijn al betaald door de Parijzenaars met belasting."

Aderlating

"Waarom zou je dan naar Parijs gaan deze zomer?" vraagt De Vries zich af. De correspondent is niet de enige, het is namelijk terug te zien in het aantal toeristen dat deze zomer naar Parijs gaat. "Dus het is economisch ook wel een aderlating." Ook Air France KLM heeft al aangegeven waarschijnlijk minder te zullen verdienen omdat minder mensen richting Parijs gaan.

Prestigeproject

De Parijzenaars zijn al met al dus vrij negatief over de Olympische Spelen in hun stad. Nog een domper, de boekingen van hotels en AirBnB's blijkt ook een stuk minder goed te verlopen dan gehoopt. "Het is meer een prestigeproject voor politici dan dat de lokale bevolking er echt iets aan heeft."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie