Sport
NOS

Schrijven Nederlandse hockeyteams samen geschiedenis bij Olympische Spelen? 'Grote kans'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijven Nederlandse hockeyteams samen geschiedenis bij Olympische Spelen? 'Grote kans'

Roelant Oltmans hoopt van harte dat de Nederlandse hockeyteams vanavond en morgenavond de winst weten te behalen. De oud-coach weet hoe het voelt om te winnen bij de Olympische Spelen. In 1996 bracht hij het herenteam tijdens de Olympische Spelen in Atlanta naar het goud. Daarvoor won hij in 1990 met het damesteam het wereldkampioenschap. "Laten we met de beetjes op de grond blijven", zegt Oltmans bij RadiOlympia. Toch kan de oud-coach zijn enthousiasme niet onderdrukken. "Ik denk dat Nederland het kan."

Video niet beschikbaar

De Nederlandse hockeyploegen kunnen vanavond en morgenavond geschiedenis schrijven. Beide teams staan in de finale bij de Olympische Spelen in Parijs en kunnen dus beiden de gouden plak behalen. Nog niet eerder wist een land zowel in de dames- als in de herenfinale van dezelfde sport de toppositie te veroveren. "Ik denk echt dat er een hele grote kans is dat dat gaat gebeuren", zegt Oltmans.

Gouden medailles

"We verwachten allemaal niets anders dan goud", denkt Oltmans. Daarom wil de oud-coach beide teams nog even een hart onder de riem steken. "Dit is een moment wat je één keer in je leven meemaakt, waarvan je absoluut niet zeker weet dat je het nog een keer mee gaat maken. Dus pak dat moment en zorg dat je de beste versie van jezelf bent."

Huidige bondscoach

Jeroen Delmée, de huidige bondscoach, speelde lange tijd onder Oltmans. De "eeuwige coach" kijkt dan ook met veel plezier naar zijn oud-speler. Tegelijkertijd erkent Oltmans dat het spel "heel erg" veranderd is de afgelopen jaren. "Dat Jeroen niet alles meer hetzelfde doet, is alleen maar mooi."

Toekomst hockey

Hockey is in Nederland een heel populaire sport, maar blijft achter in veel andere landen. Om meer aanwas te genereren, denkt Oltmans dat het nodig is om er meer een "show" van te maken tijdens de wedstrijden. Daarnaast moet er meer geïnvesteerd worden in talent op mondiaal niveau, zegt Oltmans. "De mogelijkheden zijn er. Je moet het als bond dan ook willen om dat ook daadwerkelijk tot ontplooiing te laten komen."

Indiase ploeg

India is een goed voorbeeld van waar ontwikkeling nodig was en nu haar vruchten afwerpt. Het land was altijd één van de grote kanshebbers bij toernooien, maar het talent stagneerde op een gegeven moment. Inmiddels wordt er weer geïnvesteerd in hockey en dingen de ploegen zelfs mee in de top. "Ze blijven dingen doen die andere landen niet meer doen", zegt Oltmans over de Indiase ploeg.

Veranderingen

"Hockey is natuurlijk een powersport geworden. Heel veel passen, heel veel lopen, heel veel goede druk zetten in de verdediging", legt Oltmans uit. Maar de Indiase ploeg "staat daar haaks op", zegt de oud-coach. "Die gaan in hun eentje proberen vier man in de cirkel uit te spelen." Alleen gaat dat af en toe fout. Er moet dus "balans" in komen, adviseert Oltmans. "Als ze die gaan vinden, kunnen ze echt weer mee gaan doen om de hoofdprijs."

Mooiste moment tot nu toe

Oltmans heeft in Parijs niet alleen gekeken naar de hockeywedstrijden. Ook de 3x3 basketbalfinale, waarbij Nederland goud won, raakte de oud-hockeyer. "Dat vind ik echt uniek hoor, dat schot meteen in die verlenging. En ik ben ervan overtuigd dat Femke Bol ons nog een keer gaat verbazen de komende dagen." Genoeg om naar uit te kijken de komende dagen.

De finales

De Nederlandse herenploeg staat op donderdag 8 augustus tegenover Duitsland om 19.00 uur. De dames staan op vrijdag 9 augustus om 20.00 uur op het veld en strijden tegen China om de Olympische titel.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie