Sport
NOS

Atleet Sven Roosen over vierde plek tienkamp: 'Publiek gaf me extra energie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Atleet Sven Roosen over vierde plek tienkamp: 'Publiek gaf me extra energie'

De Nederlandse atleet Sven Roosen leverde een fenomenale prestatie af door als vierde te eindigen bij de tienkamp op de Olympische Spelen. Vooraf zei hij te hopen op een top-10 plek, maar met dit resultaat overtrof hij zijn eigen verwachtingen. In RadiOlympia blikte de 23-jarige atleet terug op zijn prestatie.

Sven Roosen 050824 RadiOlympia

Persoonlijke records verpletterd

"Ik heb de race wat verstandiger ingedeeld dan normaal", vertelt Roosen. "Het geweldige publiek, zo'n 80.000 man, gaf me nog even wat extra energie om die laatste meters mooi te kunnen versnellen. Dat is echt een grote factor in het succes geweest."

Gedurende de tienkamp vestigde Roosen op vier onderdelen persoonlijke records. "Het record bij het verspringen verraste me wel een beetje", geeft hij toe. "Maar veel dingen in de training lijken erg op de wedstrijd zelf. Bijvoorbeeld kogelstoten, dat is hartstikke meetbaar. In de training heb ik wel eens over de vijftien meter gestoten, dus dan weet je waar je staat. Hetzelfde geldt voor discuswerpen."

Strategie

"Voorafgaand aan de race was ik niet echt bezig met de eindpositie, maar ik wilde heel graag het Nederlands record verbeteren", legt hij uit. Was hij tijdens de tienkamp bezig met zijn concurrentie? "Je weet van tevoren wel een beetje op wie je moet letten. En het is wel handig als je een beetje voorin loopt, dan is het rekenen ook niet zo moeilijk." Tijdens de slotfase wist hij precies wat hij moest doen om zijn positie te behouden en te verbeteren.

Randzaken

Dit waren Roosens eerste Olympische Spelen. Hij beschouwt het als een enorme leerschool: "Er zijn zoveel randzaken waar je door afgeleid kan raken", vertelt hij. "De Olympische Spelen zijn ook een enorme poppenkast. Het Olympische dorp is een soort sprookjeswereld waar je alles kunt krijgen wat je wilt. Er is een bakkerij waar je allemaal croissantjes kan eten, maar ook plekken waar je onbeperkt cola kan drinken, pizza's kan eten, ijsjes. Het is dan belangrijk om je eigen ding te blijven doen."

Volgende Spelen op zijn best?

Hoewel hij pas 23 is, ziet Roosen nog veel ruimte voor verbetering. "Ze zeggen altijd dat je als tienkamper rond je 28e op je best bent", vertelt hij. "Ik kan nog een stuk sterker worden, vooral op de technische onderdelen die jaren van training vereisen." Roosen kijkt al uit naar de volgende Spelen en is vastbesloten om dan opnieuw te pieken.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie