Sport
WNL

Marcel van Roosmalen: 'Als Vitesse verdwijnt, ga ik thuis huilen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marcel van Roosmalen: 'Als Vitesse verdwijnt, ga ik thuis huilen'

Opiniemaker Marcel van Roosmalen "vreest met grote vrezen" voor het voortbestaan van Vitesse. De bekendste supporter van het land ziet met lede ogen aan hoe Guus Franke, de beoogde nieuwe eigenaar van de Arnhemse voetbalclub, maar niet over de brug komt. "In een uitzending huilen wil je niet, maar ik vind het echt heel erg als Vitesse verdwijnt", zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Het noodlijdende Vitesse kreeg ruim een week geleden opnieuw extra tijd om de proflicentie voor volgend seizoen veilig te stellen. De beroepscommissie van de KNVB gaf de club uitstel door "de positieve ontwikkelingen binnen de club in de afgelopen periode", stond in een verklaring. De beroepscommissie hoopt nu uiterlijk 22 juli een besluit te nemen.

In de strijd tegen de ondergang is in Arnhem de hoop gevestigd op Guus Franke. De multimiljonair en Vitessesupporter vormt de oplossing voor de miljoenenschuld van de club en is ook bereid de begroting sluitend te maken, maar vooralsnog heeft hij geen cent betaald.

Omroep Gelderland dook samen met Follow the Money in het verleden van Franke. Zij schetsen een beeld van een ondernemer met vervalste bankafschriften, een miljoenenlening die niet wordt terugbetaald en zakelijke avonturen in Rusland. Ook wordt er getwijfeld aan de 'miljardenomzet' van zijn bedrijf Axiom.

'Hopen op een wonder'

"Ik ben een beetje somber gestemd", zegt Vitesse-fan Marcel van Roosmalen in Sven op 1 over de situatie bij de club. "Ik ben heel erg teleurgesteld in Guus Franke, omdat hij niet de vijf miljoen euro heeft gestort die nodig is om het komend seizoen door te komen. Het vertrouwen daalt, maar ik blijf op één of andere manier hopen dat er een constructie is en er net genoeg geld op tafel komt om door te kunnen gaan. Laten we hopen op een wonder."

Mocht Vitesse verdwijnen, laat dat Van Roosmalen alles behalve onberoerd. "In de uitzending huilen wil je niet, maar ik vind het echt heel erg als Vitesse verdwijnt. Thuis moet ik dan wel huilen, ja."

Ook tijdens de laatste thuiswedstrijd van Vitesse van het afgelopen eredivisieseizoen, tegen Ajax, pinkte Van Roosmalen een traantje weg. "Ze draaien acht keer achter elkaar het clublied. Mensen zongen het volop mee. Dat vond ik echt een ontroerend moment."

'Zonder Vitesse wordt Arnhem een soort Apeldoorn'

"Ik vind het echt erg als Vitesse verdwijnt", verzucht de columnist en reportageschrijver. "Je denkt soms: waarom vind ik het zo erg? Ik weet het niet. Omdat ik verder geen reden heb om naar Arnhem te gaan. Mijn ouders zijn overleden. Die club is eigenlijk nog het enige wat mij bindt aan mijn jeugd. Ik heb al die verschrikkelijke kutwedstrijden daar gezien."

Hij gaat verder: "Afgelopen seizoen ging ik heus niet iedere wedstrijd kijken, maar het idee dat dat er niet meer is, vind ik heel erg. Arnhem verandert dan ook. Het wordt een soort Apeldoorn of Amersfoort. Het wordt verschrikkelijk zonder Vitesse."

Hoewel zijn liefde voor Arnhem allesomvattend is, heeft Van Roosmalen zich de afgelopen weken ook gestoord aan de stad van zijn jeugd, vooral aan het bedrijfsleven. "Dat ze nou niet zes ondernemers hebben kunnen vinden die er ieder drie miljoen insteken... Jezus!"

Pascal van Wijk

De hoofdschuldige van de malaise bij Vitesse is volgens Van Roosmalen algemeen directeur Pascal van Wijk. "Ik verwijt hem dat hij de club samen met Henk Parren (voorzitter van de Raad van Commissarissen, red.) heeft overgeleverd aan een Amerikaanse durfinvesteerder (Coley Parry, red.), terwijl er op dat moment tien miljoen euro op tafel lag om zelf als vereniging verder te gaan."

"Ze hebben de club uitgeleverd en nu zitten we in de problemen, terwijl we echt een unieke kans hadden om na het afhaken van een Russische investeerder op eigen voet door te gaan. Ze wilden geen mensen ontslaan, ze wilden zogenaamd het ambitieniveau hoog houden. Dit is het resultaat. Het is niet eens gokken. Het is dom, dom beleid. Je kunt ook Joost de Wit, één van de vroegere directeuren, verwijten dat hij het contract met het GelreDome heeft opgezegd. Ook heel dom. Maar de hoofdschuldige in dit dossier, zoals het er nu ligt, is echt Pascal van Wijk."

Van Roosmalen vervolgt: "In Arnhem is iedereen langzaam wakker geworden. Pas als je bijna verzopen bent, staan ze met de zwembanden aan de kant. Iedereen vond het prachtig, weer een nieuwe baas (Coley Parry). Maar mij is het vanaf het begin om iets anders gegaan, het bestaan van zo'n club. Ik ben geroerd door het clublied. De overgang naar het GelreDome heb ik ook altijd heel erg gevonden, maar daar kan ik nog overheen komen. Het gaat erom dat de club blijft bestaan, dat er een houvast is en dat mensen hun jeugdsentiment daar kunnen vieren. Of er nou gewonnen of verloren wordt, interesseert mij eigenlijk geen bal."

Vangnet

Als Vitesse failliet gaat, moet het in de krochten van het Nederlandse voetbal opnieuw beginnen. Van Roosmalen pleit voor een soort vangnet voor profclubs, zodat zij weer aan een wederopbouw kunnen beginnen om uiteindelijk weer door te stromen naar het betaald voetbal. Hoewel hij kritisch is op de licentiecommissie van de KNVB, toont hij ook begrip. "De KNVB moet met uiterste clementie naar de situatie kijken. Maar dat je niet blind onder druk van supporters tekent, snap ik heel erg goed."

Van Roosmalen roept Franke op om zijn portemonnee te trekken. "Als hij die vijf miljoen overmaakt, praten we nergens meer over. Maar als hij het geld niet geeft, dan ben je voor mij een beetje dubieus."

Marcel van Roosmalen (supporter Vitesse): 'Ik ga thuis huilen als Vitesse niet meer bestaat' (19 juli 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie