Binnenland
WNL

Wij herdenken de MH17-ramp, maar in 'Rusland is daar totaal geen wroeging voor'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wij herdenken de MH17-ramp, maar in 'Rusland is daar totaal geen wroeging voor'

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat vlucht MH17 uit de lucht werd gehaald, waarbij 298 Nederlanders om het leven kwamen. Wij staan daar vandaag bij stil, maar in Rusland wordt er geen woord over gesproken, zegt oprichter van The Moscow Times Derk Sauer in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Sauer sloeg vanmorgen de Russische media erop na en kon "geen woord" vinden over de MH17-ramp, terwijl zij "zeker bekend zijn" met de ramp die tien jaar geleden plaatsvond. De Ruslandkenner plaatst daar een kanttekening bij. "Ze zijn vooral bekend met alle krankzinnige theorieën die de Russen daarover de wereld in hebben gestuurd."

Geen wroeging

In Rusland wijzen ze vooral naar Oekraïne die verantwoordelijk is voor het neerhalen van de vlucht en dat de NAVO daar ook een significante rol in speelde. 'Iedereen heeft het gedaan, behalve wij', is hoe Rusland erover denkt. "Zij hebben van begin af aan volgehouden dat Rusland er niks mee te maken heeft."

Terwijl zij volgens Sauer in Rusland dondersgoed weten hoe de vork in de steel zit. "Zij houden stijf vol dat zij er niks mee te maken hebben. Het is allemaal Oekraïne, het Westen. Ze weigeren om zelf de verantwoordelijkheid te nemen terwijl onomstotelijk is aangetoond dat dit een Buk-raket was die uit Rusland kwam en is afgevoerd met medeweten van Russische militairen."

In Rusland "weten ze ervan, maar er wordt heel weinig over gesproken", gaat Sauer verder. "Er is al helemaal geen reflectie dat het verschrikkelijk is misgegaan. Er worden vandaag geen bloemen gelegd. Er is totaal geen wroeging over wat er gebeurd is."

Igor Girkin in gevangenis

Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko zijn in Nederland veroordeeld tot levenslang voor het neerhalen van vlucht MH17. Alleen Girkin zit achter de tralies, maar voor andere redenen. "Hij zit in de gevangenis, omdat hij Poetin te soft vindt. Hij vond dat de oorlog in Oekraïne maar slap gevoerd werd."

Derk Sauer (oprichter The Moscow Times): Er is 'totaal geen wroeging' in Rusland omtrent de MH17-ramp (17 juli 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie