Lot Vitesse aan een zijden draadje; dit betekent het verdwijnen van een profclub uit de regio
- Nieuws
- Lot Vitesse aan een zijden draadje; dit betekent het verdwijnen van een profclub uit de regio
Het lot van Vitesse is nog altijd onzeker. In het nieuws gaat het uitgebreid over de financiën van de club, maar nauwelijks over de maatschappelijke impact van de club in de regio. En dat is jammer, vindt Jacques de Swart. Hij onderzocht namens PWC voor de KNVB de maatschappelijke effecten van een voetbalclub op een regio. "Die zijn doorgaans groot, denk aan economische impact voor de regio, verbinding tussen mensen en welzijn. In een voetbalstadion komen alle sociale klassen bij elkaar, het is nog maar een van de weinige plekken waar je mensen tegenkomt die niet in je bubbel zitten", zegt hij in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
De Swart is duidelijk, als een voetbalclub failliet gaat is dat een aderlating voor de regio: "Voetbal is natuurlijk de belangrijkste bijzaak in het leven. Maar binnen die bijzaak moet geld verdienen niet de hoofdzaak zijn. Het gaat in de berichtgeving rondom Vitesse bijna alleen maar over de financiele situatie van de club. Je zou wensen dat het gaat over wat Vitesse oplevert voor de maatschappij. Uit ons onderzoek blijkt dat een club per saldo op een positieve manier bijdraagt aan zaken als economische impact, verbinding en gezondheid."
Deel van de identiteit
Een conclusie waar Martijn Schwillens het alleen maar mee eens is. Hij is de auteur van het boek 'Verdwenen profclubs', waarin aandacht is voor onder meer AGOVV (uit Apeldoorn), VV Veendam, FC Wageningen en HFC Haarlem. Clubs die niet meer bestaan, maar die wel vaak een grote impact hebben gehad. "Het verschilt per stad. Na het verdwijnen van HFC Haarlem verlangt er daar bijna niemand meer naar. Maar in Veendam was de club onderdeel van de identiteit van de stad. Er zijn in Veendam niet veel voorzieningen, maar de club was daar eentje van. Het was een van de weinige dingen die Veendam te bieden had," zegt Schwillens. Als zo'n club wegvalt, is dat dus een enorme aderlating.
Niet te vervangen
Bovendien gaat er veel verloren als een club verdwijnt, stelt Schwillens. "Denk aan het zakelijke netwerk. Er is niets beters dan netwerken tijdens het voetbal kijken met een biertje in de hand. Daar kan geen ondernemersvereniging of lokale businessclub tegenop. Bovendien is het voor een gemeente heel fijn als een voetbalclub ergens in steunt. Als de club zijn schouders zet onder een project en wat voetballers stuurt, dan is dat heel prettig voor de gemeente." En dan is daar die sociale cohesie die onderzoeker De Swart ook al aanhaalde. Schwillens: "Hele wijken komen samen in het stadion. Dat vervang je niet zomaar met een buurtkroegje, zo simpel is het niet." Dat is volgens Schwillens ook een van de redenen dat de gemeente Kerkrade Roda JC redde van de ondergang.
Kijk verder dan het geld
De belangrijkste boodschap van Schwillens en De Swart; kijk verder dan enkel het financiële plaatje. Moet de gemeente Arnhem dan in de bres springen voor Vitesse? Schwillens vindt dat de gemeente er over na kan denken: "Vitesse is een echte volksclub. Dat is geen vies woord, de club wordt breed gedragen in de hele stad en de regio. Arnhem is een beetje een rare stad met grote verschillen tussen de wijken; van rijke villawijken tot wijken die verdere ontwikkeling nodig hebben. Maar al die mensen komen samen in het stadion. Vitesse is echt Arnhem en omgeving."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.