Sport
BNNVARA

WK Wielrennen zou niet in Rwanda moeten plaatsvinden: 'Dit is sportswashing'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. WK Wielrennen zou niet in Rwanda moeten plaatsvinden: 'Dit is sportswashing'

Tweede Kamerlid
van de ChristenUnie Don Ceder wil dat het WK wielrennen niet meer in Rwanda
plaats gaat vinden. Het land is betrokken bij de oorlog in buurland Congo en
maakt zich schuldig aan "onmenselijke gruwelen". Volgens hem is de EU een
drijfveer in het conflict door een grondstoffendeal met het land. Als het WK
niet verplaatst wordt, vindt Ceder dat Nederland niet zou moeten deelnemen: "We
moeten niet met de oogkleppen op doorfietsen." Hij vertelt erover in De
Nieuws BV
.

Video niet beschikbaar

"Het is prachtig dat het nu op het continent Afrika gepland staat", begint Don Ceder over het WK wielrennen dat in september dit jaar plaatsvindt. "Maar we weten van de oorlog in Oost-Congo."

De laatste maanden heeft de gewelddadige rebellengroep M23 grote gebieden van Oost-Congo veroverd. "Het gaat over verkrachtingen, onthoofdingen, het is echt te gruwelijk wat daar nu plaatsvindt", aldus Ceder. Volgens UNICEF hebben in de afgelopen drie maanden al ruim 658.000 Congolezen hun huis moeten ontvluchten.

De Rwandese regering steunt de M23-rebellen vanwege de waardevolle grondstoffen waar de Congolese grond rijk aan is. Naast goud, diamanten en lithium bevindt zich meer dan de helft van al het coltan in de wereld. Het erts zit onder andere in elektrische auto's, smartphones en laptops.

De rol van de Europese Unie

"De Europese Unie heeft daar helaas een kwalijke rol in", zegt Ceder. De EU heeft met Rwanda afspraken om grondstoffen te leveren. "Waarbij het nog maar de vraag is of Rwanda die grondstoffen überhaupt heeft."

Door de groeperingen in Oost-Congo te steunen hoopt het land uiteindelijk die grondstoffen te winnen. Volgens Ceder moet de EU hierin haar verantwoordelijkheid nemen: "De vraag die er vanuit de EU is, is of dat één van de drijfveren is voor de onmenselijkheden in Congo."

Hij pleit er daarom voor dat het WK ergens anders zou moeten plaatsvinden. "En als dat niet kan, overweeg dan de Nederlandse deelname", zegt de politicus. Ondertussen heeft minister van Buitenlandse Zaken Casper Veldkamp toegezegd samen met zijn Belgische collega het gezamenlijk breder aan te pakken.

"Ik heb er hoop in dat we dit als drukmiddel kunnen gebruiken", zegt Ceder. "Ik denk dat het een heel krachtig signaal is. Ook eentje waar de Rwandese regering van onder de indruk zal zijn." Volgens hem hoopt het land zich als organisator van het WK op te richten en zichzelf als veilig en toegankelijk te presenteren. Terwijl aan de grenzen al jaren een gewelddadig conflict bezig is. Dit wordt ook wel sportswashing genoemd.

Reactie van de wielerfederatie

Volgens de internationale wielerfederatie is een boycott niet nodig. Het hoopt op een 'snelle' en 'vreedzame' oplossing van de situatie en benadrukt dat Rwanda op dit moment 'volkomen veilig' is voor 'toerisme en zaken'.

"Of Rwanda al dan niet veilig is voor toeristen, dat is niet het punt. Het punt is dat aan de grens van Rwanda en Congo massaslachtingen plaatsvinden", reageert Ceder op dit statement. "Als je ziet dat een evenement wordt gebruikt om bepaalde misstanden niet aan te pakken, dan moet Nederland als uitgangspunt hebben dat ze daar niet aan bijdragen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie