Sport
NOS

'Spelers zien het verschil, geloofwaardigheid Priske staat ter discussie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Spelers zien het verschil, geloofwaardigheid Priske staat ter discussie'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: in NAC Breda vond Feyenoord een ideale tegenstander om de Champions League-kater van donderdag (4-0 thuisnederlaag tegen Bayer Leverkusen) weg te spoelen. In de Kuip won de ploeg van trainer Brian Priske vandaag met 2-0 van NAC. Maar de zorgen zijn niet weg, ziet de aangeschoven studio-analist Gertjan Verbeek. "De spelers zien snel het verschil tussen Priske en Arne Slot. Zijn geloofwaardigheid staat ter discussie."

Video niet beschikbaar

Drie dagen na de kansloze nederlaag tegen de Duitse landskampioen heeft Feyenoord de onrust weggespoeld door op eigen veld met 2-0 te winnen van NAC Breda. De aangeschoven studio-analist Gertjan Verbeek spreekt van een "noodzakelijke" zege op de gepromoveerde club uit Breda. "Anders roep je de ellende over je af", legt hij uit. "Het is lekker dat ze deze overwinning thuis behalen."

In NAC trof de ploeg van trainer Brian Priske een tegenstander waarvan het weinig te duchten had, ziet data-analist Bart Frouws. "De schotenverhoudini was 25-5 in het voordeel van Feyenoord", begint hij zijn uitleg. "NAC was alleen echt gevaarlijk uit standaardsituaties: tweemaal uit een corner en een keer uit een ingooi."

Kritiek

Hoewel de onrust voorlopig gepareerd lijkt, is van definitieve kalmte nog geen sprake. Vooraf was al duidelijk dat de opvolger van de naar Liverpool vertrokken Arne Slot een zware taak wachtte. En inderdaad, Priske wordt de voorbije weken geconfronteerd met ruimhartige kritiek. De vernieuwingen die de Deen heeft doorgevoerd, vallen niet bij iedereen in de smaak.

Quote

Van een nieuwe trainer wordt verwacht dat-ie innovatief is

Gertjan Verbeek over het dunne koord waarop Brian Priske balanceert

Studio-analist Verbeek spreekt uit eigen ervaring als hij zegt dat Priske het moeilijk heeft. De voormalige trainer was tussen 2008 en 2009 hoofdtrainer bij Feyenoord en stapte in op een moment waarop de verwachtingen hooggespannen waren. "Toen ik daar kwam, werd van me verwacht dat ik een aantal vernieuwingen ging doorvoeren. Dat ik innovatief ging zijn."

Verbeek trekt de vergelijking met Priske, die bij zijn komst de 'groepsbijeenkomst' op het veld introduceerde. De spelers staan na afloop van een wedstrijd - ook na de kansloze nederlaag tegen Feyenoord - in een cirkel de teambespreking te doen. "Dat draait hij nu weer terug. Gekke resultaten tasten je geloofwaardigheid aan, zeker als je dingen invoert die geen succes blijken te hebben."

Dun koord

Het is een dun koord waarop je als trainer in die situatie moet balanceren, vervolgt Verbeek. "Je moet je kwetsbaar opstellen, maar ook de baas zijn. Als de resultaten tegenvallen, dan gaat de teammanager smoezen, supporters gaan zich ermee bemoeien, iedereen heeft tegenwoordig een mening. Dat is niet onbelangrijk."

"De afgelopen drie jaar heeft Feyenoord onder Slot behoorlijke stappen gemaakt. Slot werd door bijna iedereen geadoreerd. De spelers die er nog zijn, zien heel snel het verschil tussen Slot en deze nieuwe trainer. Priske komt net binnen, is een eenling en moet zich nog bewijzen. Dan komt de geloofwaardigheid al snel ter discussie te staan. Met 4-0 verliezen van Leverkusen, was onder Slot waarschijnlijk niet gebeurd."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie