Sport
NOS

'Van Persie laat Heerenveen met kort combinatiewerk spelen, dat is wat je als liefhebber wil zien'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Van Persie laat Heerenveen met kort combinatiewerk spelen, dat is wat je als liefhebber wil zien'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: Robin van Persie heeft zijn eerste zege als coach van sc Heerenveen binnen. In het Abe Lenstra-stadion zag hij hoe zijn ploeg NAC Breda gisteren overtuigend met 4-0 aan de kant zette. "Kort combinatiewerk en hoog druk zetten, dat is wat je wil zien als liefhebber."

Video niet beschikbaar

Een nederlaag (1-0) bij Ajax en een gelijkspel (1-1) tegen FC Utrecht. Een daverende start is het niet te noemen, maar Heerenveen-coach Robin van Persie kreeg de afgelopen weken al de nodige lof toebedeeld. De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal is bezig aan zijn eerste stappen als hoofdcoach en wordt nu al geroemd om zijn spelvisie en manier van leidinggeven.

Geflatteerde overwinning

Dat vertaalde zich dit weekend, in speelronde drie, in het eerste tastbare resultaat: een overtuigende 4-0-zege op NAC Breda, dat vanwege een strafmaatregel van de KNVB geen uitsupporters mee mocht nemen naar Friesland. De overwinning was ruimer dan je op basis van de statistieken zou verwachten, ziet Frouws. "NAC heeft behoorlijk wat kansen gehad, maar die allemaal vakkundig om zeep geholpen. Het had zomaar in 2-2 kunnen eindigen", legt hij uit. De bezoekers noteerden over negentig minuten slechts één poging tussen de doelpalen. Een behoorlijk zwakke statistiek voor de club die twee weken geleden nog verraste door Ajax met 2-1 versloeg.

Quote

Kort combinatiewerk en hoog druk zetten, dat is wat je wil zien als liefhebber.

Data-analist Bart Frouws over de tactiek van Heerenveen-coach Robin van Persie

Het zal voor Heerenveen weinig uitmaken. Dat de eerste driepunter binnen is, is het belangrijkste, ziet de aangeschoven studio-analist Gertjan Verbeek. De voormalig speler en trainer van de club noemt het een beloning voor de goede voorbereiding die ze hebben gedraaid. Hij ziet bovendien dat er veel enthousiasme heerst rondom Van Persie. "Het publiek verveelde zich stierlijk bij het voetbal van de vorige trainer (Kees van Wonderen, red.)", legt hij uit. "Van Persie heeft een visie die aanslaat bij het publiek."

Kort combinatiespel

Wat zeggen de cijfers daarover? Klopt het dat het spel onder Van Persie verbeterd is? Ja, bevestigt data-analist Frouws. "Dat zit 'm vooral in de manier waarop ze combineren. Dat doen ze veel en met korte tikjes", constateert hij. "Normaal gesproken gaat dertien tot achttien procent van de passes bij Heerenveen over dertig meter. Dat zijn langere ballen, door de lucht of over een flinke lengte. Dit seizoen is dat gedaald tot zes procent, dus alles gaat kort."

Combineer dat met de hoge druk die Van Persie zijn ploeg laat hanteren, en een duidelijke verbetering wordt inderdaad zichtbaar. "Dat hoge druk zetten lukte goed tegen NAC. Het was dertien jaar geleden dat Heerenveen in een eredivisiewedstrijd voor het laatst zo veel balveroveringen had diep op de helft van de tegenstander."

Kortom, besluit Frouws: "Kort combinatiewerk en hoog druk zetten, dat is wat je wil zien als liefhebber."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie