Sport
BNNVARA

Terug in de topsport na zwangerschap: 'Ik moest het zelf uitvogelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Terug in de topsport na zwangerschap: 'Ik moest het zelf uitvogelen'

De vakbond voor profvoetballers FIFPro presenteert een speciale gids met tips en adviezen voor clubs en profvoetballers die na een bevalling willen terugkeren op het hoogste niveau. In De Nieuws BV vertelt Daphne Koster, oud-profvoetballer en manager bij Ajax, over de handleiding en haar eigen ervaringen.

Video niet beschikbaar

Een handleiding voor terugkeren in de topsport na een bevalling, is dat nou nodig? Het korte antwoord is ja, aldus Koster. Zo komt een zwangere speler bij een voetbalclub niet vaak voor. En omdat het zo weinig voorkomt, is er vaak niemand binnen de club gefocust op het onderwerp, aldus Koster. Dat maakt het volgens haar als zwangere sporter lastig om het gesprek te starten en aan te geven wat je nodig hebt. En daar is de handleiding een goed startpunt voor. "Je hoeft niet meer zelf informatie bij elkaar te rapen."

Eenzaamheid

In de tijd van Koster was dat anders. Ze werd tijdens haar tijd als Oranje-international voor het eerst moeder, nu tien jaar geleden. Voor zwangere spelers was er toen nog niks geregeld, zo werd haar contract ook ontbonden.

In Amerika zag Koster dat spelers na een zwangerschap terug konden komen op het hoogste niveau. Maar vanaf het moment dat ze zwanger werd, begon het grote uitzoekwerk. "Ik voelde me alleen, ik kreeg nog steun van een fysiotherapeut van Ajax en een sportarts, maar ik heb het hele proces zelf moeten uitvogelen. Ik kon alleen terugvallen op de ervaring van een andere teamgenoot die het had doorgemaakt."

Sterker terugkomen op het hoogste niveau

Toch keerde ze na haar zwangerschap, succesvol, terug. Koster gelooft dat spelers zelfs beter kunnen worden na hun zwangerschap. "Je hebt zo'n enorme wil om te laten zien dat het kan, dat je de verantwoordelijkheid ook pakt."

Niet alleen de wil om te laten zien dat het kan, maar ook het moederschap maakt spelers én het team beter, aldus Koster. "Ze kijken net iets anders tegen topsport aan. De hardheid - althans bij mij - die ging er wat meer af. Ik denk dat moeders een enorme bijdrage zijn en rolmodellen, voor de sport en maatschappij. Het houdt niet op bij moederschap."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie