Sport
NOS

De zoektocht naar een VAR-muziekje: het archief van Radio Tour-componist Van den Broek

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De zoektocht naar een VAR-muziekje: het archief van Radio Tour-componist Van den Broek

Trouwe luisteraars weten dat NOS Langs de Lijn al een tijdje op zoek is naar een passend wachtmuziekje om de lange VAR-checks door te komen. Vanwege de drukke sportzomer lag de zoektocht een tijd stil, maar nu het nieuwe eredivisieseizoen is begonnen is het hoog tijd om die te hervatten. Aan de telefoon vertelt zangeres Marleen van der Broek, beter bekend als Marlayne Sahupala, welk muziekje zij zou kiezen. Ze is de dochter van Rein van den Broek, die iconische tunes componeerde voor NOS Radio Tour de France. "Hij heeft natuurlijk nog veel meer gemaakt, en ik ben gaan graven."

Video niet beschikbaar

Welke luisteraar van Langs de Lijn kent de iconische tunes van Radio Tour de France niet? De vrolijke deuntjes, ideaal om overheen te praten, behoren tot het standaardrepertoire van de zomerse wieleruitzendingen op NPO Radio 1. Het is het werk van Rein van den Broek, de in 2015 overleden componist en trompettist.

Zoektocht

"Hoewel hij tien jaar geleden overleden is, is het iedere keer weer een feestje om zijn tunes te horen tijdens Radio Tour de France." Aan de telefoon is Marleen van den Broek, beter bekend als Marlayne Sahupala. De zangeres en presentatrice is de dochter van de Radio Tour-componist en zat een half jaar geleden in de auto toen ze hoorde van de zoektocht naar een wachtmuziekje voor tijdens VAR-checks. "Mijn vader heeft natuurlijk veel gemaakt. Toen ben ik gaan graven." Een keurig geordend en gedigitaliseerd archief was daarbij niet voorhanden, lacht ze.

Quote

Mijn vader heeft natuurlijk veel meer gemaakt, en ik ben gaan graven

Zangeres Marlayne Sahupala

"Mijn vader heeft één soloplaat gemaakt, Mellow Mute. Daar heb ik een aantal dingen van ingestuurd, net als wat dingen die hij samen met Paul Natte (zijn muzikale kompaan, red.). Die zijn minder bekend." De redactie van Langs de Lijn heeft aan de hand daarvan drie kandidaat-muziekjes uitgekozen: Easy Walk, San Diego Boulevard en T T T. Een belangrijke voorwaarde is dat de tune zich goed leent om overheen gepraat te worden door een commentator. "Ik heb met mijn moeder besproken welke muziekjes ik het beste zou kunnen insturen."

Herkenbaarheid

Zelf noemt Van den Broek de eerstgenoemde als favoriet. "Ik denk dat het begin heel herkenbaar is, en doet denken: o, het is weer tijd voor de VAR. De rest leent zich volgens mij heel goed om overheen te praten." Laatstgenoemde heeft de grootste kans om een blijvertje te worden. Van den Broek: "Ik denk dat mijn moeder dit helemaal te gek zou vinden."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie