Sport
NOS

Nederland domineert roeisport op Olympische spelen: goud, zilver en brons!

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland domineert roeisport op Olympische spelen: goud, zilver en brons!

Het lijkt wel een medailleregen voor Nederland binnen de roeisport, op de Olympische Spelen in Parijs. Deze ochtend wint ons land maar liefst drie medailles op het roeitoernooi: goud, zilver en brons. "Het toppunt van mijn leven", noemt Olympische skiff kampioen Karolien Florijn het, bij RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

Drie maal kwamen Nederlanders in actie en drie keer was het raak. Deze zaterdagochtend om 10:18 uur ging skiffeur Karolien Florijn van de kant en behaalde het hoogst haalbare: Olympisch goud.

'De perfecte race'

Met armen wijd omhoog juicht zij na het behalen van de finish. "Dit is het toppunt van mijn leven", roept de nu Olympisch kampioen. "Ik heb alles gegeven en het was een perfecte race." De roeister vertelt dat ze over dit moment sinds kleins af aan al droomde. "Ik kan het nog niet helemaal bevatten, maar ik kan niet blijer zijn dan dit."

Schrijft geschiedenis

Florijn schrijft met deze winst geschiedenis. Zij behaalt als tweede Nederlander ooit het Skiffgoud en is de eerste Nederlandse vrouw die binnen deze categorie goud weet te behalen. Daarnaast behaalde ze de honderdste Nederlandse medaille op de Olympische spelen.

Video niet beschikbaar

Zilver

Na de eerste Olympische titel van Florijn lijkt de motivatie voor Team NL alleen maar grootser. Het mannen-acht team, bestaande uit Ralf Rienks, Olav Molenaar, Sander de Graaf, Ruben Knab, Gert-Jan van Doorn, Jacob van de Kerkhof, Jan van der Bij, Mick Makker en stuurvrouw Dieuwke Fetter, ging hard van start, maar werd halverwege ingehaald door de Britten. Ondanks een sterke eindsprint kon Nederland Groot-Brittanniƫ niet inhalen. Desalniettemin behaalde zij de zilveren plak.

Video niet beschikbaar

Op de hielen

Simon van Dorp ging voor skiffgoud en nam risico's, maar kwam met brons uit de strijd. De Skiffeur startte sterk en zat Duits concurrent Oliver Zeidler een tijd lang op de hielen. Uiteindelijk behaalde Van Dorp de derde plaats. Nooit eerder won Nederland deze medaille in Skiff op de Olympische spelen.

Video niet beschikbaar

Alsnog trots

Een enigszins teleurgestelde, maar ook trotse Van Dorp reageert op het behalen van de derde plek. "Deze medaille voelt wat dubbel", zegt de skiffeur. "Direct na de finish baalde ik wat, maar ik heb gedaan wat ik kon en het is alsnog een hele mooie medaille waar ik trots op ben.'

Video niet beschikbaar

"Het hele Nederlandse team heeft geweldig gepresteerd", zegt Florijn. "Ik ben trots dat ik deel uit mag maken van deze ploeg."

Daarmee zit het roeitoernooi in Parijs erop. Nederland keert huiswaarts met maar liefst acht Olympische medailles: vier keer goud, drie keer zilver en een keer brons en domineerde daarmee de roeicompetitie.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie